Carrièreswitch: je eigen bedrijf starten tijdens de coronacrisis?
Een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Verrassend veel mensen doen het, zélfs of misschien wel juist door corona. Maar is je droom achternagaan wel reëel in deze onzekere tijden? Jan-Willem Hoogakker (51) vindt van wel. Hij zegde zijn carrière op bij de politie om

Een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Verrassend veel mensen doen het, zélfs of misschien wel juist door corona. Maar is je droom achternagaan wel reëel in deze onzekere tijden? Jan-Willem Hoogakker (51) vindt van wel. Hij zegde zijn carrière op bij de politie om voor zichzelf te beginnen. Jan-Willem: “Het is heel verleidelijk om alles bij het oude te laten. Maar de sprong wagen is gewoon bevrijdend.”

15 jaar bij de politie en juist nu besluit je je vaste basis op te zeggen. Vertel!

“Ik heb jarenlang met veel plezier gewerkt op de ICT-afdeling van de politie. Eerst als systeembeheerder. Later als procesmanager en dienstenmanager. De laatste jaren zat ik op de ICT innovatie afdeling van het Politie Diensten Centrum. Het heeft me altijd getrokken om iets te betekenen voor een maatschappelijk belangrijke organisatie. Om agenten middelen te geven om te kunnen handhaven, bijvoorbeeld met virtual reality. Super interessant! Toch begon het te knagen. Wilde ik dit werk blijven doen?”

Waarom begon je te twijfelen?

“Die twijfels waren er al langer. Voor innovatie is budget nodig en omdat het zo’n grote organisatie is, ontkom je niet aan politiek. Er ging veel tijd en moeite verloren voordat er geld vrijkwam. Ik wilde meters maken dus dat frustreerde. Met agenten werken is écht leuk, maar de grootte en traagheid van de organisatie begon me tegen te staan.”

Welke invloed hadden die twijfels op jou en je werk?

“Een paar jaar geleden kreeg ik een burn-out. Gelukkig ben ik daar goed uitgekomen dankzij uitstekende begeleiding. Ik kan nu goed relativeren en maak me niet meer zo druk. Wat ik wél merkte, is dat ik onverschillig werd. Dat is natuurlijk niet oké. Ik deed mijn werk nog steeds met zorg, maar de drive was weg. En ik kon niet meer om het knagende gevoel heen.”

En dus zocht je naar ondersteuning om iets te doorbreken?

“Ja, ik weet dat de neiging heb om lang te blijven hangen. Ik denk toch snel dat het wel goed komt. En ik vind het moeilijk om te kiezen. Ik wist dat ik iets anders wilde dan ICT. Maar wat? Ik had zoveel ideeën. Van een webshop en een eigen bedrijf tot iets anders binnen de politie. Ik kwam er zelf niet uit. Van bekenden hoorde ik positieve ervaringen met loopbaancoaching en zo ben ik bij Arnaud terecht gekomen. Arnaud hield me bij de les om ook echt door te zetten. Dat had ik nodig.”

Hoe kwam je erachter wat je wel wilde?

“Arnaud liet me mijn grootste angsten, wensen en belangrijke onderwerpen opschrijven. En vervolgens onderzoeken waarom het angsten of wensen zijn. Dat was zo verhelderend. Door alles op een rijtje te zetten viel het kwartje. Ik wilde niet meer blijven hangen omdat het veilig en comfortabel was. Ik wilde mijn droom achternagaan en voor mezelf beginnen.”

Wat ga je doen? Nu word ik wel erg nieuwsgierig..

“Ik doe al ruim 15 jaar aan improvisatietheater bij een vereniging. Geef geregeld improvisatieworkshops aan bedrijven en particulieren. Daarnaast ben ik ook zanger. Zo ontstond het idee om van mijn hobby mijn beroep te maken. Als improvisatie coach help ik improvisatiegezelschappen met vooral de fysieke aspecten van improvisatie. Denk aan allerlei technieken en oefeningen die bijvoorbeeld de Lama’s toepasten. Dus wat vertel je met je lichaam en met zang? Ook ga ik teams van bedrijven trainen in non-verbale communicatie.”

Mooi om van je hobby je werk maken. En een dapper besluit tijdens de coronacrisis.

“Dat is het ook. Gelukkig hebben mijn vrouw en ik de financiële ruimte om mijn droom te realiseren. Dus wat heb ik te verliezen? Ja het is crisis, maar gezelschappen gaan toch weer aan de slag en hebben een coach nodig. Ik ken het wereldje goed en geloof dat ik met mijn kennis en ervaring ver kan komen. Maar ik ben ook realistisch. Door corona kan alles opnieuw stilvallen. Dat zie ik dan wel weer.”

Ben je gelukkiger ten opzichte van een tijdje geleden?

“Ja, absoluut. Ik ben nu in control en kan zelf alle beslissingen nemen. Ik voel veel meer energie, ben veel relaxter. En ik heb ontzettend veel zin om erop uit te gaan en mijn klanten te helpen!”

Heb je nog een tip voor mensen die twijfelen of dromen van een carrièreswitch?

“Doen! Heb je de financiële mogelijkheden niet om het roer volledig om te gooien? Kijk dan of het ernaast past voor een paar dagen per week. Het is heel verleidelijk om alles bij het oude te laten. Maar de sprong wagen is gewoon bevrijdend, ontzeg jezelf dat niet. En weet ook dat het niet erg is als het een keer mislukt. Je hebt het tenslotte geprobeerd en je hart gevolgd. Een loopbaancoach kan je daar echt bij helpen.”

Meer weten over het bedrijf van Jan-Willem? Ga naar www.openaf.nl.

Ben je benieuwd of loopbaancoaching iets voor jou is? Neem dan contact op met Arnaud.

Uitgelicht

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Stop met vergelijken: zo krijg je dat voor elkaar

We vergelijken onszelf allemaal weleens met een ander. Zo ook Arjan (32), die

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin