Carrièreswitch: van de logistiek naar zzp’er in de zorg
Na een coachingstraject een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Verrassend veel twintigers en dertigers (de Millennials) gooien steeds vaker het roer om. Dat brengt niet alleen ander werk maar ook nieuwe inzichten met zich mee. Dian Wellen (30) verruilde haar baan in de logistiek

Na een coachingstraject een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Verrassend veel twintigers en dertigers (de Millennials) gooien steeds vaker het roer om. Dat brengt niet alleen ander werk maar ook nieuwe inzichten met zich mee. Dian Wellen (30) verruilde haar baan in de logistiek voor het ondernemerschap. Loopbaancoaching leerde haar ook om dichter bij zichzelf te blijven: “Het is gemakkelijk om te doen waar je goed in bent. Maar is dat ook écht wat je wilt?” – Dian Wellen.

Vertel iets over jezelf. Waar kom je vandaan en waarom koos je voor coaching?

“Ik heb accountancy gestudeerd. Ik ben goed met cijfers, een echte bèta. Na mijn studie kwam ik per toeval in de logistiek terecht. Eerst bij customer service, later groeide ik door en hield ik me bezig met projecten en het optimaliseren van processen. Daar ligt mijn kracht dus ik was blij met deze nieuwe uitdaging.

Maar de organisatie werd steeds groter en bij de opstart van een nieuwe vestiging liep ik tegen dingen aan. Uit enthousiasme nam ik te veel aapjes op mijn schouder waardoor ik uiteindelijk uitviel. Gelukkig was ik ook weer snel terug op de werkvloer, maar sinds die tijd kwam ik er niet meer lekker in. Ik twijfelde en ontdekte dat de ontwikkelingen die de organisatie doormaakte, niet meer bij me pasten. Toen de signalen van de burn-out terugkwamen, wist ik dat ik aan de slag moest.”

Hoe heb je dat aangepakt?

“Ik nam ontslag om goed uit te zoeken wat ik dan wél wilde doen. Om te voorkomen dat ik dit gevoel over een paar jaar wéér zou ervaren. Zo kwam ik bij Arnaud terecht. Arnaud handelt vanuit zijn gevoel en dat triggerde me omdat ik juist heel erg in mijn hoofd zit. Hierdoor moest ik uit mijn comfortzone stappen en dat vond ik nodig bij zo’n belangrijke keuze. Daarnaast kende Arnaud me natuurlijk niet waardoor er geen verwachtingen waren. Zo’n neutrale omgeving en een persoon tegen wie je alles kunt zeggen, helpt enorm om los te komen van je eigen systemen.”

En door het coachingstraject kwam je terecht bij je huidige baan?

“Niet direct. In eerste instantie wilde ik zelf een restaurant of lunchroom beginnen. Dat was altijd al een droom van me. Arnaud stimuleerde me om die droom te onderzoeken. Dat vond ik mooi. Na grondige verkenning en alles op een rijtje te hebben gezet, besloot ik om het niet te doen. Het was goed zo en ik kon het nu laten rusten.

Vervolgens zijn we verder in mijn interesses gedoken en kwam ik uit bij de zorg. Via via werd ik op zzp-basis gevraagd voor een kleinschalige zorginstelling. Daar moest ik wel even over nadenken, maar het ondernemerschap voelde positief en zo ben ik voor mezelf begonnen. Nu voer ik opdrachten uit voor verschillende zorginstellingen. Van administratieve ondersteuning tot het uitdenken, uitrollen en optimaliseren van administratieve processen.”

Mooi dat je kwaliteiten terugkomen in je huidige werk. Wat is er veranderd?

“In de zorg houd ik me met investeringen bezig maar daarnaast ook met het ethische vraagstuk. De inhoud en het kunnen bijdragen aan mooie initiatieven voelt heel waardevol. Ik doe iets waar ik echt voor sta. Ook de vrijheid van het ondernemerschap brengt me veel. Je blijft reflecteren, jezelf uitdagen en ontwikkelen. Zo ga ik nog een opleiding volgen en kies ik nu bewust voor kleinschalige organisaties omdat ze beter bij me passen.”

Welk inzicht uit het coachingstraject pas je nog vaak toe?

“Het is gemakkelijk om te doen waar je goed in bent, bij mij is dat het bèta stukje. Maar is dat ook echt wat je wilt? Eerder was ik me daar niet bewust van. Als ik complimenten kreeg van anderen nam ik dat aan als graadmeter. Want als zij enthousiast waren, dan vond ik het werk vast wel leuk, toch? Door coaching heb ik geleerd om bij mezelf te blijven en meer op mijn gevoel te vertrouwen.

Als zzp’er heb je altijd keuzemomenten. Op zo’n moment ga ik stil staan om eerlijk naar mezelf te kijken en te voelen. Neem ik een project aan omdat ik het leuk vind of omdat ik er goed in ben? Dat stukje van Arnaud helpt me nog steeds en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Wat zou je anderen als tip willen meegeven als zij twijfelen of dromen hebben?

“Wees eerlijk naar jezelf en vertrouw op je intuïtie. En neem de regie in eigen handen. Het is jouw baan en jouw leven. Je kunt gaan zitten mopperen óf actie ondernemen!”

Wil je hier meer over weten over mijn aanpak hoe het Dian is gelukt om dichtbij zichzelf te blijven en meer te vertrouwen op haar intuïtie? Bel, app of mail me dan. Ik help je graag verder.

Uitgelicht

Carrièreswitch: Lens ontdekkingsreis van horeca naar online marketing

Len (23) werkte vanaf zijn 13e in de horeca. Ondanks een opleiding in

Reageren op kritiek: geef je grens aan in 6 stappen

We worden allemaal weleens gekwetst op de werkvloer. Zo ook Fleur (32), die

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin