Stress en/of burn-out symptomen

We leven helaas in een prestatiemaatschappij. Alles moet morgen sneller, mooier en nóg efficiënter. Het is ‘normaal’ om 24/07 bereikbaar te zijn: we staan dus continu aan. Word je brein hier blij van? Nou nee, die raakt uitgeput.

Gelukkig kun je dit wel aan zien komen. Want het lichaam geeft voldoende signalen af dat het niet goed gaat. Ben je bijvoorbeeld (over)vermoeid, vergeetachtig of uitgeblust? Ben je snel geprikkeld, ervaar je zelden rust en pieker je veel? Dit zijn serieuze stress en/of burn-out symptomen. Wacht dan niet langer en kom in actie!

stress en/of burnout symptonen

Stress verminderen met
loopbaancoaching?

Niemand zit te wachten op een burn-out. Dus hoe zorgen we er nou voor dat je beter in je vel zit? Je kent jezelf beter dan wie dan ook. Ik laat je daarom eerst situaties opschrijven waarin je stress ervaart. Vervolgens zoomen we in op welke gedachten de oorzaak zijn van je stress, en hoe het komt dat je die gedachten hebt. Alvast een tipje van de sluier: vaak komen die negatieve gedachten door je eigen (te strenge) spelregels.

Die spelregels leg ik later nog wel uit. Belangrijker is natuurlijk wat je eraan kunt doen. Nou, heel veel! Met een aantal opdrachten uit Acceptance and Commitment Therapie (ACT) help ik je je stress aan te pakken. Lees hier de ervaringen van andere millennials: ook zij hebben meer rust gevonden in deze prestatiemaatschappij.

Alvast drie tips!

Stress en/of burn-out symptomen aanpakken

Tip 1: Neem je slaap serieus
Laad zelf ook op. Denk aan minimaal 7 à 8 uur per nacht. Slapen is de start van je dag, niet het sluitstuk.

Tip 2: Doe meer van wat je écht leuk vindt 
Het toffe is: je kunt het gelijk toepassen!

Tip 3: Schrijf je gelukkig
Dankzij het bijhouden van een Goed Gevoel Dagboek sta je bewuster stil bij wat je energie of juist rust geeft, en wat je gelukkig maakt.

Meer weten? In mijn blog  ‘Help! Mag ik alsjeblieft rust?‘ geef ik nog meer tips.

Boekentip: over stress en/of burn-out

Rosa Surachno, ook een Millennial, heeft een inspirerend boek over stress en/of burn-out symptomen geschreven.

Hoe komt het dat juist de 25-40 jarigen lijken te bezwijken aan de hoge verwachtingen, keuzestress en faalangst? En welke rol speelt Instagram hierbij? Is Instagram de norm van je levensgeluk? Het is uiteraard wenselijk en belangrijk dat jij de signalen van stress en/of burn-out klachten in een vroegtijdig stadium oppikt.

Stress is in de basis heel gezond. Stress is niets anders dan spanning of druk. Het helpt je alert en scherp te zijn, snel actie te ondernemen en/of keuzes te maken.

Echter, in onze prestatiemaatschappij ervaren we soms de neiging om 24/7 aan te moeten staan. We creëren zo ‘ongezonde’ stress voor onszelf. We vragen veel meer energie van ons lichaam, dan hij kan produceren. Op een gegeven moment kan hij gewoonweg niet meer. Je lichaam geeft het op.