Als je maar gelukkig bent! Maar wat is geluk?
‘Ga na je VWO iets doen waar je blij van wordt. Als je maar gelukkig bent!’ Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Het moet rond 1989 zijn geweest. Nu, zo’n dertig jaar later, hoor ik mijn gecoachte Lima (28 jaar) hetzelfde zeggen: ‘Ik
gelukkig

‘Ga na je VWO iets doen waar je blij van wordt. Als je maar gelukkig bent!’ Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Het moet rond 1989 zijn geweest. Nu, zo’n dertig jaar later, hoor ik mijn gecoachte Lima (28 jaar) hetzelfde zeggen: ‘Ik zoek werk waar ik gelukkig van word. Maar wat is dat?’ ‘Wat is geluk eigenlijk?’, vraag ik aan Lima. Ze valt stil en ik zie haar denken. Alsof ze in gedachten haar leven terugspoelt en ervaringen en gebeurtenissen toetst aan het woord ‘geluk’. Dan zegt ze: ‘Ik heb eigenlijk geen idee’.

‘Dus je bent op zoek naar geluk, maar je hebt geen idee wat het is?’ Lima schiet in de lach. ‘Ja, Arnaud. Hier heb je een punt! Ik ben op zoek naar geluk, maar ik weet niet wat het precies is’.

Wat is geluk?

Samen met Lima zoek ik in Google naar meer informatie over de definitie van geluk en gelukkig zijn. Oei, daar begint het al. Op Encyclo.nl staan 13 (!) definities. Met andere woorden: geluk definiëren is nog niet zo eenvoudig. Dat komt omdat het een containerbegrip is. Iedereen geeft er zijn eigen betekenis aan. Lima neemt nog een slok van haar koffie en zegt vervolgens: ‘Volgens mij is geluk een emotie en betekent het zoiets als tevreden zijn met je huidige leefomstandigheden’. Daar kan ik me goed in vinden!

Millennials en tevreden zijn

Lima gaat verder: ‘Ik merk dat mijn leeftijdsgenoten vaak ontevreden zijn over hun leefomstandigheden. Ik zie het nu bij vrienden, maar ook al eerder tijdens mijn studie. Als we iets bereikt of volbracht hebben, dan genieten we er maar zelden van. We ‘moeten’ alweer door naar het volgende doel. Want we willen niets missen. Of denken iets te missen. Ik denk dat we nooit écht geleerd hebben wat geluk werkelijk is’.

Op zoek naar geluk en tevredenheid

Wat nu? Hoe vind je dan geluk? Het is eigenlijk vrij simpel en dichterbij dan je denkt. Maak er een gewoonte van om dagelijks bewust stil te staan bij alle acties die je hebt ondernomen. Het doet er niet toe of het groot of klein is. Waar kijk je tevreden op terug? Waar heb je een goed gevoel over? Hoe kort dat moment ook is geweest. Dat maakt niet uit. Want alle dingen die je dagelijks doet, leveren een bijdrage aan het gevoel geluk. Aan je tevredenheid over je leven. In onze vluchtige en gejaagde prestatiemaatschappij zijn we het verleerd om bewust stil te staan. Terwijl dit juist zo belangrijk is! Door in te zoomen op de kleine, subtiele handelingen ga je geluk (her)ontdekken.

Tip: schrijf je gelukkig Hoewel emoties van nature in ons zitten, hebben we niet geleerd HOE je ze écht bewust voelt en ervaart. Terwijl we er zó naar op zoek zijn. Gek eigenlijk, hè? Wat helpt om geluk te vangen en daadwerkelijk te voelen, is het bijhouden van een Goed Gevoel Dagboek. Leg een kladblok of notitieboekje naast je bed. Schrijf voor het slapengaan minimaal 4 goed gevoel momentjes op die je deze dag hebt ervaren. Sta kort stil bij elk moment en merk op wat je voelt. 5 seconden volstaan al. Welke lichamelijke reactie neem je waar? Voel je een soort sensatie? Ja? Nou, dát is dus geluk. Hoe eenvoudig en hoe tof, vind je niet?

Lima gaat nu aan de slag met haar Goed Gevoel Dagboek. Wellicht helpt deze methodiek jou ook om te ontdekken hoe geluk voelt. Wil je hier meer over weten of iets anders met me delen? Bel, app of mail me gerust of stuur een tweet naar @arnaudhol.

Zo, dat was het voor nu. Ik ga verder met koffie drinken, één van mijn geluksmomenten!

Met positieve groet en nog een fijne dag!

Arnaud

 

Uitgelicht

Zo train je je lefspier

Ken je dat gevoel? Je wil graag iets doen, maar durft het niet.

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin