Carrièreswitch: van juf in het basisonderwijs naar bibliotheekadviseur
Na een coachingstraject een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Verrassend veel twintigers en dertigers (de Millennials) gooien steeds vaker het roer om. Dat brengt niet alleen een nieuwe job maar vooral ook persoonlijke inzichten met zich mee. Na haar coachingstraject stopte Floor (34) met

Na een coachingstraject een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Verrassend veel twintigers en dertigers (de Millennials) gooien steeds vaker het roer om. Dat brengt niet alleen een nieuwe job maar vooral ook persoonlijke inzichten met zich mee. Na haar coachingstraject stopte Floor (34) met lesgeven en koos ze voor een baan bij de bibliotheek. Floor: “De druk van het presteren is weg. Ik ervaar nu dat ik ook een goed persoon ben zonder die prestaties.”

Waarom koos je voor coaching? Waar liep je tegenaan?

“Ik werkte 5 jaar als juf op een basisschool. Vanaf het begin vond ik voor de klas staan zowel leuk als moeilijk. Ik ben goed in presenteren, projecten bedenken en mensen iets uitleggen. Wat ik lastiger vind, is orde houden en ‘nee’ zeggen. Deze competenties leerde ik wel op de Pabo, maar ze kostten me veel energie.

Als er iets niet goed ging, dacht ik altijd dat het aan mij lag. Ik was bang dat ik kinderen tekortdeed en faalde als docent. Na een dag werken kwam ik vaak helemaal leeg thuis. Ik werd onrustig, onzeker en afgevlakt en begon steeds meer te twijfelen aan mijn leerkrachtcapaciteiten. Ondanks dat collega’s zeiden dat ik goed bezig was, voelde ik het zelf niet. Ik wist dat ik moest stoppen met het onderwijs óf er anders mee om moest leren gaan. En zo kwam ik uit bij loopbaancoaching.”

Wat kwam daaruit?

“Met Arnaud ben ik gaan onderzoeken waar mijn krachten en kwaliteiten lagen. Zo liet hij me een doelenposter maken. Hierop schreef ik waar ik zou willen werken, wat ik wilde bereiken in de komende maanden en hoe ik me dan zou voelen. Vervolgens zijn we samen gaan uitzoeken of het groter maken van mijn eigen bedrijf – ik heb een soort pop-up restaurant voor particulieren en bedrijven – een goede optie zou zijn. Arnaud’s aanpak is erg praktisch. Daar moest ik wel even aan wennen. Ik kan lang over iets nadenken en erover praten. Zijn praktische insteek en het gewoon maar gaan doen, is voor mij uiteindelijk heel goed geweest.”

Wat leerde je over jezelf wat je nog niet wist?

“Ik dacht dat ik helemaal niet zo perfectionistisch was, maar dat ben ik dus wél. Ik stelde veel te hoge eisen aan mezelf. Nu ik terugkijk, dan herken ik het ook. Ik zag altijd een superjuf voor me, maar dat is natuurlijk onbereikbaar. Daardoor begon ik vaak niet aan de uitvoering van mijn mooie plannen. Omdat het toch niet zou worden zoals ik het graag wilde. Daarnaast ontdekte ik door coaching dat het ondernemerschap niet bij me past. Ik had dus al een kookbedrijfje, maar dat werd nooit groot. Ik was nieuwsgierig waar dat aan lag. Wilde of durfde ik niet? Door coaching weet ik nu dat loondienst beter voor mij werkt. Ik kook nog wel in opdracht, maar ik hoef me geen zorgen te maken dat mijn inkomsten ervan afhangen. Het is goed zo.”

Je besloot wel om te stoppen met het onderwijs. Was dat een lastige keuze?

“Nee, ik was niet bang om te stoppen. Dat gevoel werd al snel duidelijk en het coachingstraject met Arnaud hielp me hierbij. Na het traject ben ik eerst nog drie maanden naar Noord-Italië gegaan. Om echt even de tijd te nemen voor mezelf. Daar werkte ik op de boerderij, in de moestuin of in de bergen om geiten te hoeden. Het was zó fijn! Alles waar ik me in Nederland druk over maakte, viel van me af. Ook dat heeft me ontzettend goed gedaan.”

En toen je terugkwam ben je gaan solliciteren?

“Ja, weer terug in Nederland zag ik een vacature bij de bibliotheek. Dit was altijd al een plek waar ik wilde werken – deze stond op mijn doelenposter – dus met tips van Arnaud heb ik mijn cv aangepast en een brief gestuurd. Een paar weken later had ik de baan!”

Wat stond er nog meer op je doelenposter en is het uitgekomen?

“Op de poster schreef ik onder andere dat ik rechtop loop, meer lach, rust ervaar, opgelucht en energiek ben. Dit voel ik nu ook echt zo!”

En wat heeft de carrièreswitch je verder gebracht?

“In het onderwijs zijn er altijd manieren waarop je het nóg beter kan doen. Daar was ik heel bevattelijk voor. Nu ik afstand heb genomen van het onderwijs, hoef ik me niet meer te meten aan die competenties en dat geeft me veel rust. Ook de druk van het presteren is weg. Ik ervaar nu dat ik óók een goed persoon ben zonder die prestaties. Door coaching en de carrièreswitch heb ik het zelfvertrouwen in mijn eigen kunnen weer ontdekt.”

Hoe zie je de toekomst voor je?

“Ik werk nu als klantadviseur bij de bibliotheek en hoop dat ik kan doorgroeien naar een functie binnen educatie. Daarnaast wil ik graag blijven koken voor mensen.”

Wat zou je anderen als tip willen meegeven?

“Je kunt jaren blijven doorlopen met vervelende gevoelens óf je kunt met een coach praten en doelgericht gaan uitzoeken wat bij je past. Het gaat er niet eens echt om waar je voor kiest. Dát je een keuze maakt, geeft rust en richting.”

Uitgelicht

Zo train je je lefspier

Ken je dat gevoel? Je wil graag iets doen, maar durft het niet.

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin