Non-verbale communicatie tijdens je sollicitatie
Gecoachte Mirthe (26 jaar) overkwam het volgende: Ze solliciteerde op een vacature, voldeed aan de gestelde eisen en werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek gaf ze netjes antwoord op de vragen en naderhand had ze er een goed gevoel over. Een week

Gecoachte Mirthe (26 jaar) overkwam het volgende: Ze solliciteerde op een vacature, voldeed aan de gestelde eisen en werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek gaf ze netjes antwoord op de vragen en naderhand had ze er een goed gevoel over. Een week later ontving ze een mail met een afwijzing. Die zag ze even niet aankomen! Herkenbaar?

Het heeft niet gelegen aan haar CV of aan haar antwoorden op de vragen. Wist je dat non-verbale communicatie ook een heel belangrijke rol speelt?

Helaas, je bent het niet geworden!

Mirthe had de indruk dat ze proactief was geweest, goed had geluisterd en relevante vragen had gesteld. Toch had ze de baan niet gekregen. De terugkoppeling van het bedrijf was vaag: ‘De andere kandidaat voldoet beter aan het functieprofiel.’ Als ze me haar verhaal vertelt, zie ik de donderwolken in haar ogen. Ze heeft een duidelijke en niet altijd positieve non-verbale communicatiestijl. Ik geef haar dit terug en ze schrikt: ‘Daar ben ik me helemaal niet bewust van. Kom ik echt zo over?’

Wat zegt jouw lichaamstaal?

Mirthe besluit contact te zoeken met het bedrijf. Na even doorvragen komt de aap uit de mouw. Tijdens het gesprek had ze haar hoofd net iets te vaak afgewend terwijl ze nadacht en een paar keer op haar nagels gebeten. Daarmee maakte ze een onzekere indruk. Niet zo handig als je solliciteert voor een Management Traineeship bij een multinational. Zo belangrijk is lichaamstaal dus!

Wees bewust van je non-verbale communicatie

Vaak anders dan met een CV kun je je in een sollicitatiegesprek wel onderscheiden door non-verbale communicatie. Daaronder vallen kleding, handgebaren en lichaamstaal. Om een voorbeeld te geven: als je iets onderuitgezakt in de stoel zit, voel je je waarschijnlijk ontspannen, maar maak je op de ander wel een nonchalante en ongeïnteresseerde indruk. Ook de hoogte van je stem en intonatie brengen (onbewust) een boodschap over. Nu je weet welke kracht non-verbale communicatie heeft, kun je er tijdens sollicitatiegesprekken juist je voordeel mee doen.

Tips om je non-verbale communicatie te verbeteren

Ga eens voor de spiegel staan en doe net alsof je in gesprek bent met je toekomstige baas. Wat valt je op aan je non-verbale communicatie? Schrijf de pluspunten op. Wees bewust van je kracht en zet deze juist meer in! Een glimlach is al een goed begin en wordt door elke gesprekspartner gewaardeerd. Je komt immers voor je droombaan. Dat is toch een glimlach waard? Probeer ook rustig te praten en de persoon tegenover je aan te kijken. Hiermee zorg je voor een goede en zelfverzekerde indruk.

Psssst….lees ter inspiratie ook eens mijn eerdere blogs over loopbaanbegeleiding in de regio Arnhem Nijmegen.

Uitgelicht

Zo train je je lefspier

Ken je dat gevoel? Je wil graag iets doen, maar durft het niet.

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin