Netwerken, waarom zou je?
Netwerken, waarom zou je? ‘Netwerken Arnaud, dan sta je toch met een glas bier en een bitterbal tussen een aantal mannen in pak op de vrijdagmiddag? Dat is helemaal niets voor mij!’ ‘Ik heb helemaal geen netwerk!’ ‘Waar moet ik beginnen?’ Aldus gecoachte Mark

Netwerken, waarom zou je?

‘Netwerken Arnaud, dan sta je toch met een glas bier en een bitterbal tussen een aantal mannen in pak op de vrijdagmiddag? Dat is helemaal niets voor mij!’ ‘Ik heb helemaal geen netwerk!’ ‘Waar moet ik beginnen?’ Aldus gecoachte Mark (31 jaar). Ik herken bovenstaande tegenwerpingen als geen ander; ik was vroeger ook sceptisch toen ik “moest” gaan netwerken van mijn manager. Maar nu weet ik beter. Sterker nog; als je werk wilt vinden dat werkelijk bij je past, is netwerken tegenwoordig de enige route die daartoe leidt Vandaar mijn credo: solliciteer zonder sollicitatiebrief en ga snel de wereld van netwerken verkennen. Hoe je dat aanpakt? Dat ga ik je in deze blog toelichten!

Netwerken is niet jezelf verkopen

Netwerken is een bezigheid die ons in het bloed zit en die we allemaal al lang toepassen als we op zoek zijn naar iets, bijvoorbeeld een leuk restaurant. Want op dat moment vraag je iemand naar aanvullende informatie (lekker eten, gezellige sfeer, goede prijs/kwaliteit verhouding en/of vriendelijke bediening?) om je doel (gezellig avondje uit) te bereiken. Maar als het op het vinden van nieuw werk aankomt, lijken we dat te vergeten.

Wat levert netwerken je op?

Door op zoek te gaan naar aanvullende informatie krijg je oprechte feedback over je plannen, ideeën en persoonlijke presentatie. Een goed netwerkgesprek levert nieuwe contacten en ideeën op, waardoor je beter en sneller verder kunt zoeken. Netwerken is dus communiceren en onderzoeken en al doende kom je steeds dichter in de buurt van het gewenste werk.

Waarom is netwerken essentieel?

In de huidige arbeidsmarkt wordt ongeveer 70% van het werk ingevuld via/via. Voordat je het weet heeft iemand al een nieuwe collega aangedragen voor de vacante functie en/of project. De leukste functies zijn hierdoor snel vergeven.

6 tips voor succesvol netwerken:

 1. Zorg dat zoveel mogelijk mensen weten wat je persoonlijke boodschap is.
  Een globale omschrijving is al voldoende. Bijvoorbeeld; ‘ik zoek werk binnen de zorg omdat ik heel graag met gehandicapte jongeren werk. Zij verdienen ook een aansluiting met onze maatschappij. Op dit moment ben ik nog op zoek naar aanvullende informatie om mijn gevoel te onderbouwen en richting te krijgen welke functie bij me past’. Voordeel is dat de personen een idee hebben gekregen wie je bent en bereid zijn je persoonlijk te introduceren. Je wordt dus in feite op een warm presenteerblad aangeboden. Effectiever kan het bijna niet in de huidige krappe arbeidsmarkt want je solliciteert zonder sollicitatiebrief te hoeven schrijven.
 1. Laat iets van jezelf zien.
  Ik ben een echte bourgondiër en neem daarom altijd iets lekkers mee voor bij de koffie. netwerken, werk, werkplezier, coaching, loopbaancoaching, nijmegen, arnhem Een netwerkgesprek is een kennismaking waar je elkaar wilt leren kennen. Netwerken is aanvullende informatie verzamelen, weet je nog? Voorkom dat je op de praatstoel gaat zitten. Wat zijn je doelen van het gesprek, wat wil je te weten komen?
 1. Probeer je globale persoonlijk boodschap binnen 30 seconden over te brengen.
  Onderzoek leert dat de aandacht snel afneemt als boodschap vaag en langdradig is. Oefen vooraf met je (beste) vriend(in) je persoonlijke boodschap vlot te verwoorden! Hakkelen tijdens je netwerkgesprek geeft een negatieve indruk.
 1. Gebruik een metafoor.
  Ik zeg altijd: ‘ik help 30-ers en 40-ers de twinkeling in hun ogen terug te krijgen zodra ze vertellen over hun werk’. Of, ‘ik verkoop nachtrust aan 30-ers en 40-ers’. Een metafoor is origineler en wordt beter onthouden. Het lokt een wedervraag uit: ‘oh, wat doe je dan precies?’ Je netwerkgesprek is gestart!
 1. Onthoud goed wat iemand bezig houdt en speel daar later op in.
  Mocht je gesprekspartner gek zijn op koken, mail diegene dan eens een lekker recept. En vergeet de kantoorhond niet, mocht zij rondlopen:-) Oprechte aandacht geven loont. Zie mijn eerdere blog Wat je geeft krijg je terug.
 1. Bedank altijd voor het gesprek en vraag of je gesprekspartner nog andere mensen kent om mee te gaan praten.
  Probeer altijd via je gesprekspartner een nieuwe contactpersoon aan je netwerk toe te voegen. Hoe meer mensen je kennen, hoe groter de kans wordt op het vinden van werk dat werkelijk bij je past

 

 

Uitgelicht

Carrièreswitch: Lens ontdekkingsreis van horeca naar online marketing

Len (23) werkte vanaf zijn 13e in de horeca. Ondanks een opleiding in

Reageren op kritiek: geef je grens aan in 6 stappen

We worden allemaal weleens gekwetst op de werkvloer. Zo ook Fleur (32), die

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin