Zonder plan blijft je wens een droom
Als je aan Nijmegen denkt, denk je snel aan de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen. In de volksmond de Nijmeegse Vierdaagse (en haar feesten). Op de vrijdag, als de duizenden wandelaars over de Via Gladiola op weg zijn naar het felbegeerde en welverdiende Vierdaagsekruis, stond ik

Als je aan Nijmegen denkt, denk je snel aan de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen. In de volksmond de Nijmeegse Vierdaagse (en haar feesten). Op de vrijdag, als de duizenden wandelaars over de Via Gladiola op weg zijn naar het felbegeerde en welverdiende Vierdaagsekruis, stond ik ook langs de lijn. De wandelaars kwamen, hoe vermoeid en strompelend ook, met een twinkeling in hun ogen over de finish. ‘Wow, dit wil ik ook meemaken’, fantaseerde ik.

Mijn stille wens

Mijn wens bleef de afgelopen jaren bij een droom. Maar hoe meer ik erover ging nadenken, hoe sterker mijn verlangen werd. En zie hier mijn wens komt uit! Dit jaar ga ik deelnemen aan de 97ste Vierdaagse.

Maar hoe heb ik dat aangepakt, waar start je en hoe blijf je gemotiveerd? In deze blog neem ik jullie mee hoe je met een plan van aanpak een droom bereikbaar kan maken.

Ook mijn coachees hebben genoeg dromen en wensen om hun loopbaan vorm te geven in de richting die hen gelukkig maakt. Het gekke is dat veel wensen dromen blijven. Er stokt iets in de uitvoering.

‘Ja maar… Dat lukt toch niet!’

Een ‘saboterende’ stem in je hoofd fluistert je vaak in om plannen niet te doen. Deze stem is te herkennen aan een ‘ja maar’ of ‘dat gaat toch niet lukken’ vocabulaire. Zodra je fantaseert over je dromen geeft deze stem steevast negatief advies. Heel irritant, toch?

Prijs je gelukkig als je geen last hebt van deze criticaster. Indien dat laatste het geval is maar je komt nog steeds niet in beweging, dan is er iets anders aan de hand. Heel vaak is het ontbreken van een plan van aanpak hier debet aan. Want waar begin je om je droom tastbaar en concreet te maken?

Splits je hoofddoel op in subdoelen

In mijn geval startte ik met iets heel kleins, namelijk; ik ging uitzoeken waar ik me kon inschrijven voor de 97ste Vierdaagse. De website had ik binnen 3 seconden gevonden. Zo, dit doel is behaald. Tot mijn grote schrik las ik vervolgens dat een loting bepaalt wie van de 1e jaars mogen deelnemen. Een loting? Wat balen zeg! Mijn saboterende stem rook zijn kans: ‘dat gaat je vast niet lukken Arnaud..‘

Vertel je dromen aan iedereen

Gelukkig is positivisme mijn topkwaliteit en ik bleef in mijn omgeving vertellen over mijn droom. Sterker nog, ik had dit als subdoel opgenomen in mijn plan van aanpak. Mijn ervaring leert dat je omgeving altijd open staat om tips te geven, of je te helpen zodra je vertelt over wat je bezig houdt en graag wilt bereiken.

Gouden tip

En zo kwam een gouden tip uit onverwachte hoek. Een van mijn coachees vertelde over het bestaan van Via Vierdaagse, hét training- en voorbereidingsprogramma voor de 97e Vierdaagse Nijmegen. Zij vertelde dat ik verzekerd ben van een startbewijs zodra ik ben toegelaten tot dit programma. Ik vulde mijn plan van aanpak aan met een nieuw doel: maandag 4 maart inschrijven Via Vierdaagse. Zo gezegd, zo gedaan.

Focus je op het hoofddoel, geloof erin

En zo zie je maar weer; het ene moment ondervind je tegenslag, en het andere moment heb je een startbewijs in bezit. Door het behalen van deze klein successen werd ik steeds enthousiaster. Mijn plan van aanpak begon haar vruchten af te werpen!

Doelen stellen is afspraken maken met jezelf

Wat ga je doen vandaag? Hoe laat spreek je wie, of ga je welke taak doen? De sleutel tot succes is dat je het doel niet te groot maakt. Mijn plan van aanpak bestaat uit talloze subdoelen. Subdoelen zijn haalbaar en als deze behaald zijn, smaakt het succes naar meer. Zo blijf je gemotiveerd.

Hoe meer ik over mijn droom vertel, hoe standvastiger ik word. Positieve reacties werken aanstekelijk, negatieve reacties maken me strijdvaardiger. En veel belangrijker; door het delen van mijn droom ontving ik plotseling een gouden tip!

Zet ‘em op!

Ik wens je heel veel succes met het opzetten van jouw plan van aanpak voor het behalen van jouw (loopbaan)doelen. Hopelijk heb je iets aan mijn tips.

 

 

Uitgelicht

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Stop met vergelijken: zo krijg je dat voor elkaar

We vergelijken onszelf allemaal weleens met een ander. Zo ook Arjan (32), die

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin