Carrièreswitch: van de snelle retailwereld terug naar de schoolbanken
Een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Verrassend veel twintigers en dertigers (de Millennials) doen het. Maar hoe ontdek je nu welke baan er bij je past? Het begint met de vraag waarom je eigenlijk werkt. En dat heeft vaak niets te maken met geld

Een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Verrassend veel twintigers en dertigers (de Millennials) doen het. Maar hoe ontdek je nu welke baan er bij je past? Het begint met de vraag waarom je eigenlijk werkt. En dat heeft vaak niets te maken met geld of status. Voor Kelly Smits (34) leidde haar coachingstraject tot een carrièreswitch die ze nooit had kunnen bedenken. Kelly: “Mijn probleem is dat ik alles leuk vind. Dus waar kies je dan voor?”

Vertel iets over jezelf, wie ben je en waar werk je?

“Ik werk al bijna 18 jaar voor een werkgever in de retail in Amsterdam. Ik kwam daar terecht toen ik stopte met mijn studie en even niet wist wat ik wilde. Binnen het bedrijf kreeg ik zoveel kansen dat ik nooit meer ben weggegaan. In mijn huidige functie als Visual Merchandise & Store Concept Coördinator reis ik door de hele Benelux. Ontzettend leuk en uitdagend! Maar het cijfermatige en salesgedreven wereldje heeft ook veel impact. Toen ik vorig jaar zomer voor het eerst moeder werd en na mijn zwangerschapsverlof terugkeerde, ging de knop om. Zo’n moment dat je in de spiegel kijkt en weet dat je niet meer kan weglopen.”

Wat zag je dan in de spiegel?

“Ik heb stiekem altijd al geweten dat ik deze baan niet kon blijven volhouden. Ik ben veel onderweg, heb veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheden. Daardoor voel ik me soms best alleen in mijn functie. Door de geboorte van mijn dochter realiseerde ik me écht dat het tijd werd voor iets nieuws. Ik wil haar straks naar school kunnen brengen. Onmogelijk als je altijd maar van huis bent. Maar ja, wat ga je doen? Mijn probleem is dat ik alles leuk vind. Dus waar kies je voor? Zo ben ik bij Arnaud uitgekomen.”

Had je wel voor ogen wat je in ieder geval niet meer wilde?

“In de retailwereld kan het altijd sneller en beter. De lat ligt hoog. Je moet én wil presteren. Ik maakte gerust 12 uur op een dag. Dat kwam ook door de reistijd, ik woon in Nijmegen en werk in Amsterdam. Mijn hoofd zat vaak zo vol met nieuwe ideeën en wat er nog moest gebeuren. Dat kostte veel energie. Tel daarbij op dat ik een perfectionist ben met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ik ga altijd maar door en benut alle kansen die ik krijg. Ondanks dat ik ook echt van mijn werk genoot en met druk kon omgaan, wilde ik de stress en het vele reizen niet meer.”

Hoe heeft het coachingstraject je hierbij geholpen?

“Arnaud gaf me opdrachten zoals het op papier zetten van mijn kwaliteiten en kernwaarden en het visualiseren van wat ik wilde bereiken. Het begon heel simpel met een vraag als: waar kom je ’s ochtends je bed voor uit? Nooit eerder had ik de tijd genomen om hierbij stil te staan. Daar kwam uit dat ik behoefte heb aan een relaxed, minimalistisch leven met veel tijd voor mijn gezin. En aan meer zingeving in mijn werk. Ik wil mensen helpen. Vervolgens ben ik vacatures gaan bekijken op basis van mijn kwaliteiten en kernwaarden in plaats van functietitels of klinkende bedrijfsnamen. Hier heeft Arnaud me echt bij geholpen, dat had ik zelf nooit zo gedaan.”

En het is totaal iets anders geworden dan je ooit had gedacht?

“Zeker! Ik begin eind augustus met een tweejarige opleiding tot assistent-apotheker bij het Radboud UMC.”

Dat is pas een switch! Spannend ook… “Ja! Ik vond het heel spannend om mijn baan op te zeggen. En ik heb ook getwijfeld of ik dit wel écht wilde doen. Maar dat was gewoon koudwatervrees. Ik heb het goed uitgezocht en weet dat het bij me past. Zekerheid heb je natuurlijk nooit, maar het voelt goed om bij het Radboud te gaan starten.”

Geeft deze keuze je rust?

“Absoluut! Ik voel nu al de rust en ruimte om te genieten van mijn gezin, wetende dat ik een gave baan aanga waarin ik nog steeds word uitgedaagd omdat het een leerwerktraject is. Maar niet meer die druk om altijd maar te presteren. Wél vaste uren en op de fiets naar het werk. Daar ben ik aan toe.”

Heeft het coachingstraject je nog meer gebracht?

“Ik vond het vaak lastig om open te zijn over mijn gedachtes en gevoelens. Zowel bij Arnaud als bij vrienden. Mogelijk was dat faalangst. Door coaching ben ik veel opener geworden. Nooit eerder heb ik mijn ziel zo blootgelegd als in het afgelopen jaar. Ik durf nu meer en weet dat ik oké ben zoals ik ben. Dat heeft coaching me echt gebracht.”

Wat is je advies aan mensen die twijfelen over hun baan en dromen van een andere carrière?

“Gun jezelf tijd om er goed over na te denken. Ik heb het te lang voor me gehouden omdat ik niet wilde falen. Maar als je erover praat, het kenbaar maakt en voor je dromen durft te gaan, ontdek je dat je niet alleen bent. Dat veel mensen hetzelfde voelen en je maar al te graag ondersteunen.”

Uitgelicht

Zo train je je lefspier

Ken je dat gevoel? Je wil graag iets doen, maar durft het niet.

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin