De coronacrisis: een boost voor je zelfvertrouwen?
Sinds afgelopen winter beheerst het coronavirus de wereld en allemaal worden we er in meer of mindere mate door geraakt. Toch zorgt de pandemie niet alleen voor verdriet, angst en onzekerheid. Elke bedreiging biedt tenslotte ook kansen. Zo worstelde Max (27) met zijn zelfvertrouwen

Sinds afgelopen winter beheerst het coronavirus de wereld en allemaal worden we er in meer of mindere mate door geraakt. Toch zorgt de pandemie niet alleen voor verdriet, angst en onzekerheid. Elke bedreiging biedt tenslotte ook kansen. Zo worstelde Max (27) met zijn zelfvertrouwen en zelfbeeld. Juist door corona kwam hij in actie en ging hij het gevecht met zichzelf aan. Max: “Ik kan nu zeggen dat ik oké ben. En dat is écht een heel prettig gevoel.”

Wat deed je vóórdat het coronavirus uitbrak?

“Ik werkte al bij mijn huidige werkgever, een groothandel in Ede. Daar ben ik nu drie jaar in dienst. Een jaar geleden kreeg ik binnen het bedrijf een nieuwe functie en de kans om mezelf verder te ontwikkelen door loopbaancoaching. Ik sta altijd open voor groei en ontwikkeling dus zo kwam ik bij Arnaud terecht. Tijdens het coachingstraject ontdekte ik dat er ook achterliggende, persoonlijke issues waren waaraan ik wilde werken.”

Wat waren die issues? Waar liep je tegenaan?

“Ik miste een stuk zelfvertrouwen. Dat je trots bent op jezelf en wat je doet. Ik had angst om te falen. Voelde me niet goed genoeg. Dat uitte zich zowel in werk als privé. Op werk twijfelde ik of ik het wel goed deed, ondanks positieve signalen van collega’s. Zo ontstond er een neerwaartse spiraal waarin ik mezelf naar beneden praatte. Ik ben heel kritisch en leg de lat hoog. Dat komt ook omdat ik tweeling ben. Mijn leven lang ben ik vergeleken met mijn broertje. Haalde ik voor een werkstuk een 8 en hij een 9? Dan had ik ondermaats gepresteerd. Als mijn broertje het kon dan moest ik het ook kunnen. Als je een eeneiige tweeling bent, zien mensen je toch als één persoon. Ik begrijp het, maar het is wel lastig.”

Heeft je broertje dit ook bij jou?

“Ja, alleen kan hij het makkelijker loslaten. Kortgeleden hebben we het uitgesproken. Ik vertelde mijn broer dat ik er last van had. Ik dacht altijd dat ik alleen tegen hem opkeek, maar het bleek ook andersom. Dat gesprek was heel verhelderend en heeft absoluut bijgedragen aan mijn zelfvertrouwen. Ik weet nu dat ik niet minder ben dan mijn broer. We zijn gewoon verschillende personen. Hij is beter in het ene en ik in het andere.”

En toen kwam corona…

“Ik was heel bang voor corona. Niet om ziek te worden, wél dat ik me nog meer zou afzonderen van vrienden en familie. Door mijn onzekerheid had ik weinig contact met ze. Ik sloot mezelf af en had vaak geen energie om iets te ondernemen. Toen corona uitbrak dacht ik: ik kan nu twee dingen doen. Of ik ga mijn vrienden en familie nog minder zien óf juist meer. Ik heb voor het tweede gekozen. Ik wist dat als ik niets zou veranderen, het echt fout zou gaan. Dus door corona ben ik juist meer mensen gaan opzoeken. Wel op afstand natuurlijk en via videobellen.”

Wat mooi. En heeft het coachingstraject bijgedragen aan dit inzicht?

“Ja, Arnaud zorgde voor handvaten om sterker in mijn schoenen te staan. Hij gaf me als het ware een puzzel en hielp me om de randen te leggen. Ikzelf zocht de puzzelstukjes van het midden bij elkaar. Eén opdracht heeft me enorm geholpen: leef je waarden. Dus wat vind je belangrijk? Toen ik mijn waarden opschreef – vrienden, familie, leuk werk en daar goed in zijn – besefte ik dat ik hier helemaal niet naar leefde. Dat heeft me wakker geschud.”

Hoe voel je je nu? Ben je gelukkiger?

“Het is echt de omgekeerde wereld, maar dan positief. Ik heb veel meer energie, voel me zelfverzekerd. Ik ben pro-actiever en stap sneller op mensen af. En ik heb veel minder bevestiging van de ander nodig of ik mijn werk wel goed doe. Ik kan nu, een halfjaar na het coachingstraject, zeggen dat ik oké ben. En dat is écht een heel prettig gevoel.”

Wat is de grootste verandering die je hebt doorgemaakt?

“Dat ik gewoon meer ben gaan doen. Niet meer nadenken, maar doen! Weet je, corona is mega onzeker. Het is voor iedereen een lastige tijd. Het vreet aan je zelfvertrouwen. Misschien vallen er ontslagen. Ik kan in de angst schieten en denken: wat als dit mij overkomt? Die mindset zet ik uit en vervang ik door positieve gedachten. Oké, dit gebeurt er nu eenmaal. Hoe kunnen we hierop inspelen? Hoe kan ik mezelf en het bedrijf beter maken? Ondanks dat corona mijn tijdspad wat heeft bemoeilijkt, weet ik wel wat ik wil bereiken binnen de organisatie.”

Wat zou je anderen willen meegeven als ze worstelen met hun baan of zelfvertrouwen?

“Ik zat in de knoei met mezelf en dat is écht niet fijn. Maar het leven is leuk en het kan nog zóveel leuker worden. Als je maar aan jezelf werkt en niet bang bent om hulp te vragen. Professionals zijn er om je te helpen. Dus praat erover. Je leert jezelf er alleen maar beter door kennen.”

Herken jij jezelf in het verhaal van Max? En ben je nieuwsgierig of loopbaancoaching iets voor je is? Neem dan nu contact met me op.

Uitgelicht

Zo train je je lefspier

Ken je dat gevoel? Je wil graag iets doen, maar durft het niet.

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin