Offline zijn: vier redenen waarom dat goed voor je is 
Floor (28) wil graag ontspannen haar werkdag doorkomen. “Heb je er weleens aan gedacht om meer offline te zijn voor je baas, klanten, vrienden en de rest van de wereld?”, vroeg ik haar. “Natuurlijk!”, antwoordde ze. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want
offline zijn tips millennials loopbaancoaching job coach nijmegen arnhem

Floor (28) wil graag ontspannen haar werkdag doorkomen. “Heb je er weleens aan gedacht om meer offline te zijn voor je baas, klanten, vrienden en de rest van de wereld?”, vroeg ik haar. “Natuurlijk!”, antwoordde ze. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want smartphone-ontwikkelaars weten precies wat ze moeten doen om ons aan onze telefoon te kluisteren. Hoe doorbreek je dat patroon dan tóch?

Ook voor Floor is het gebruik van haar smartphone een gewoonte. Zo komt ze ieder gesprek vrolijk pratend binnen en legt ze vervolgens haar twee telefoons naast zich op tafel. Als ik haar vraag of ze misschien last heeft van FOMO, schiet ze in de lach. Ze doet het namelijk zo automatisch, dat het haar helemaal niet meer opvalt. Die telefoons maken ontspannen de dag doorkomen een stuk lastiger. Wat als ze ze wat vaker weg zou leggen?

“Dat doe ik weleens, maar zodra ik een oproep of piepje hoor, kan ik mezelf niet bedwingen”, vertelt ze. “Het lukt me maar niet om het vaste gedrag te doorbreken.” En daar is ze natuurlijk láng niet de enige in!

Een piepend monster

Waarom is het toch zo lastig om je telefoon weg te leggen? Nou, alle trucjes om onze aandacht te vangen, zitten verwerkt in onze mobieltjes: van knipperende lichtjes tot meldingen of het welbekende ‘is aan het typen…’. Dit alles zorgt ervoor dat we steeds vaker onze telefoon checken, continu ‘aan’ staan en last krijgen van FOMO.

Het grootste nadeel? Alles wat rinkelt, piept en knippert, wakkert stresshormonen zoals cortisol aan. Daar wordt je brein dagelijks onrustig van. Maar liefst 71% van de Nederlanders voelt stress door berichtjes, nieuwsupdates of herinneringen, blijkt uit onderzoek van Penn Wizard. En toch blijven we massaal trouw aan onze mobieltjes.

Minder gestrest raken door je telefoon doe je zo!

Hoe tem je dat ‘mobielmonster’? “Uitzetten!”, zou je grootmoeder roepen. Helaas werkt het niet zo makkelijk: uitzetten is een te grote stap. Wat wel tot duurzame gedragsverandering leidt, zijn kleine stapjes.

Begin bijvoorbeeld met het benoemen en visualiseren van de voordelen van meer offline zijn. Dit zet je verbeeldingskracht aan en zorgt voor positieve beelden en gevoelens. Alsof je benzine in de motor gooit, zeg maar. Ik heb een paar succesvolle en wetenschappelijk bewezen voordelen van offline zijn op een rij gezet. Komen ze!

  1. Jezelf meer waarderen 

Mensen die één dag per week offline gingen, waren gelukkiger en genoten meer van het leven. Ze hadden meer tijd om te lezen, muziek te maken en leuke dingen te doen met vrienden. En het allerbelangrijkste: ze hadden minder vergelijkingsmateriaal. Als je jezelf minder vergelijkt met hordes succesvolle, knappe mensen, ga je meer waarderen wat je wél hebt.

  1. Je voelt je autonoom en vrij

De herfst is bij uitstek het moment om eens niet de snelste route te nemen in het bos, maar lekker rond te dwalen. Zo wandel ik regelmatig met kantoorhond Rosie in het bos en laat ik mijn telefoon thuis. Ik voel me autonoom en vrij, wandel weer op gevoel, en maak mijn eigen inschattingen en beslissingen. Hoe heerlijk is dat?

  1. Meer rust en connectie

Offline zijn brengt je terug in het hier en nu. Voor een onderzoek ging een groep twintigers zes uur lang offline. Vooral het eerste uur waren ze onrustig en grepen ze uit gewoonte naar de plek waar ze hun telefoon bewaarden. Dit gevoel maakte al snel plaats voor rust en voldoening, omdat ze alles wat elders gebeurde, konden loslaten.  Ze stonden meer open voor connecties en spontane gesprekken.

Over connectie gesproken. Wist je dat er steeds meer initiatieven zijn om samen te komen in telefoonvrije horecalocaties? Een inspirerend voorbeeld is The Offline Club.

  1. Mentale gezondheid

Stel je eens voor wat je allemaal kunt doen in de twee tot drieënhalf uur die we dagelijks op een scherm turen: boeken lezen, fotograferen, mountainbiken of klussen in huis. Actieve hobby’s zijn ontzettend leuk én heel belangrijk voor je creativiteit, productiviteit en geestelijke gezondheid. Want als je hersenen en handen geconcentreerd iets doen, krijgt je geest ruimte om te dwalen. Dit helpt herinneringen en onverwerkte gevoelens een plek te geven. Ook kan het zorgen voor nieuwe ideeën en zelfvertrouwen, vooral als je iets nieuws leert. Dat is toch leuker dan gedachteloos scrollen?

Op naar meer rust en ontspanning deze winter

Hopelijk helpen deze tips jou (en Floor!) om vaker je telefoon te negeren, meer in contact te zijn met je omgeving en simpelweg meer plezier te hebben!

Wil je vaker dit soort tips lezen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en krijg als allereerste advies en informatie over mentale gezondheid, keuzestress, carrièreswitch, zelfvertrouwen en communiceren in je mailbox.

Uitgelicht

Offline zijn: vier redenen waarom dat goed voor je is 

Floor (28) wil graag ontspannen haar werkdag doorkomen. “Heb je er weleens aan

Jezelf vergelijken met anderen: waarom doen we het toch?

“Waarom vergelijk ik mezelf eigenlijk met mijn collega’s?” vroeg Inge (27 jaar) zich

Carrièreswitch: Lens ontdekkingsreis van horeca naar online marketing

Len (23) werkte vanaf zijn 13e in de horeca. Ondanks een opleiding in

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin