Wat je geeft, krijg je terug!
Op zaterdag 9 november 2013  is onze dochter geboren. En ja, alle clichés zijn waar: mijn leven stond op zijn kop! Ik zal je een voorbeeld geven. Als Marijn honger heeft, geeft ze dit plotseling en onomwonden aan. Niet met de vraag; ‘mama, mag

Op zaterdag 9 november 2013  is onze dochter geboren. En ja, alle clichés zijn waar: mijn leven stond op zijn kop! Ik zal je een voorbeeld geven. Als Marijn honger heeft, geeft ze dit plotseling en onomwonden aan. Niet met de vraag; ‘mama, mag ik iets drinken’. Nee, eerder op de toon: ‘Ik MOET nu drinken, waar blijft het!?‘ Dat was wel even wennen hoor, zeker als ze zich hiervoor 04.00 uur ’s nachts meldt. Wees niet bang. Deze blog wordt geen klaagzang. Integendeel! Want als Marijn me iets heeft geleerd de afgelopen 6 maanden, dan is het dit wel: wat je GEEFT, dat krijg je terug. Namelijk; een lach!

‘Wat je geeft, krijg je terug’ refereert naar een eeuwenoude natuurwet en duikt in de meest uiteenlopende literatuur op. Zo spreekt Paulo Coelho over ‘de bank van wederdiensten’, Jos burgers over ‘de Wet van Snuf’ en het Boedisme over ‘eerst zaaien dan oogsten’. Sociaal psychologen spreken over de evenwichtstheorie. Als we iets krijgen, hebben we het gevoel dat we iets terug moeten doen. Mensen staan niet graag bij iemand in het krijt. Wie lacht, krijgt vaak een lach terug, Wie een kerstkaart stuurt, krijgt er geheid eentje retour. Iemand die jij hebt geholpen met het naar boven tillen van een wasmachine, is sneller geneigd jou te helpen met uitlaten van je hond. Je krijgt dus niet altijd letterlijk wat je geeft, maar je krijgt wel iets positiefs als je ook iets positiefs geeft.

Aandacht doet veel goed

En zo werkt het ook bij mijn dochter. Juist in een fase dat ze nog niet kan praten, maakt ze non verbaal heel duidelijk dat ze lekker in haar vel zit door de aandacht die ze krijgt.

Als Jikke, mijn vrouw, met Marijn speelt, hoor ik de lachsalvo’s een kamer verderop. Jikke danst, lacht, maakt geluidjes en zingt er vrolijk op los. Marijn vindt dit fantastisch en geniet van alle aandacht. Deze dankbaarheid zet ze om in een brede glimlach met een kierend geluid. Elke keer als we haar aanraken, geluidjes maken, met onze armen zwaaien, zingen en zelf dansen lacht ze er heerlijk op los. En dit de hele dag door, als het aan Marijn ligt. Aandacht doet veel met mensen. Wat je geeft, krijg je terug.

Ik krijg nooit een compliment!

Start dus met geven als je iets gedaan wilt krijgen. Een ander voorbeeld. In mijn vorige baan klaagde ik ook wel eens bij het koffiezetapparaat dat ik nooit een compliment kreeg van mijn manager. Ik werkte de benen onder mijn lijf vandaan en er kon nooit een bedankje of compliment van af. “Belachelijk, waar doe ik het allemaal voor!?”

Na het lezen van een boek van Paulo Coelho viel het kwartje. Ik ging niet langer wachten totdat ik een compliment kreeg, ik ging vanaf die dag onvoorwaardelijk complimenten geven. En het werkte. Mijn manager fleurde op toen ze een compliment kreeg. En daar werd ik ook blij van. Een paar dagen later had ik mijn eerste compliment van haar in mijn mailbox zitten. Goh, die bank van wederdienst van Paulo Coelho werkte echt zeg!

Sleutel tot succes

In deze blog stond ik stil bij het geven van aandacht. Iedereen kan er niet genoeg van krijgen. Je klanten, collega’s, baas, vrouw, kind en hond zijn er gek op. Tegelijkertijd zijn aandacht en complimenten een buitengewoon schaars goed, want je krijgt ze maar zelden. Dus wat houdt je tegen? Is het een kwestie van tijd, van prioriteit of van bewustwording? Ik denk het laatste. Wat je geeft, krijg je terug. Probeer het maar eens.

Starten maar!

Ik wens je heel veel succes met het geven. Wie iets gedaan wilt krijgen, kan handig gebruik maken van dit fundamenteel psychologisch principe. Start er morgen mee!

Vond je dit bericht leuk? Lees dan ter inspiratie ook eens mijn eerdere blogs.

Uitgelicht

Zo train je je lefspier

Ken je dat gevoel? Je wil graag iets doen, maar durft het niet.

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin