Help! Mag ik alsjeblieft rust?
Marleen (32 jaar): ‘Weet je wat écht een ding is van onze generatie? En waar ik ook last van heb? We willen alles tegelijk. En wel NU. Een nieuwe baan, een kind. Een goede vriendin en partner zijn. Veel sporten en een paar kilo

Marleen (32 jaar): ‘Weet je wat écht een ding is van onze generatie? En waar ik ook last van heb? We willen alles tegelijk. En wel NU. Een nieuwe baan, een kind. Een goede vriendin en partner zijn. Veel sporten en een paar kilo afvallen. Ik wil tijdens mijn werk alle projecten tegelijk afronden. En ik wil carrièrestappen maken, anders heb ik het gevoel dat ik stagneer. Maar hoe ga ik al dat ‘willen’, of beter gezegd ‘moeten’, combineren met mijn toekomstige moederschap? Hoe doen anderen dit? Ik vind het zó vermoeiend, Arnaud.’

‘Als je diep in je hart kijkt, wat zou je dan écht willen?’, vraag ik Marleen. Ze antwoordt: ‘Eigenlijk wil ik maar één ding en dat is RUST.’ Tja, hoe vind je dat in een prestatiemaatschappij waarin het doodnormaal is om 24/7 aan te staan?

Stress en de paarse olifant

Millennials (twintigers en dertigers) willen zó graag een waardevol leven leiden. En op een of andere manier is er haast bij. Het moet per direct. Alsof vandaag hun laatste dag is. Zelfs als Marleen ’s avonds op de bank zit, ervaart ze geen rust. ‘In mijn gedachten moet ik nog zoveel doen. Ik voel me schuldig als ik ga lummelen. Bizar eigenlijk, toch?’ Marleen raakt niet uitgepraat over dit onderwerp. Het zit diep, merk ik. Tijd voor een interventie. Want wat gaat er hier mis? Ik zeg: ‘Als je minder wilt van iets dat je energie kost en je blijft dat woord herhalen, bereik je het dan ook?’ Marleen valt stil en denkt na. Ik vervolg: ‘Als je niet aan een paarse olifant wilt denken, waar denk je dan aan?’ Ze schiet in de lach: ‘Aan een paarse olifant natuurlijk!’ Als je minder stress (minder paarse olifanten) wilt en je gaat op zoek naar een oplossing, dan verschijnt allereerst die paarse olifant. Wat gebeurt er als je het omdraait? Dus niet, ik wil minder stress. Wél, ik wil meer…. ‘RUST en ONTSPANNING!’, roept Marleen vol enthousiasme.

Maar hoe bereik je dat?

Hoe vind je rust en ontspanning? Want eerlijk, stress schuilt soms in een klein hoekje. Bijvoorbeeld als je ’s ochtends haast hebt, want je moet NU op de fiets springen om de trein te halen. Helaas heeft je fietssleutel zich verstopt. En die trein wacht niet. Dat zorgt natuurlijk voor stress. Het is daarom logisch dat je denkt: ik wil geen stress in de ochtend. Voel je waar ik heen ga? Het woord ‘stress’ zit in je hoofd. De paarse olifant is er weer!

De truc is dus om andersom te denken. Minder van het één is meer van iets anders. En vaak het tegenovergestelde. Het toffe is: je kunt het gelijk toepassen! Hoe? Vul de volgende zin in. ‘Als ik stress ervaar, dan heb ik behoefte aan… (benoem de gewenste emotie) en ga ik NU… (benoem je actie).’ Een voorbeeld. ‘Als ik stress ervaar, dan heb ik behoefte aan ontspanning en ga ik NU koffie drinken.’ Of: ‘Als ik stress ervaar, dan heb ik behoefte aan vrolijkheid en ga ik NU mijn vriendin bellen om bij te kletsen.’ Door deze taalkundige truc activeer je de verbeeldingskracht van je brein. De paarse olifant wordt overruled door je verlangens (ontspanning, vrolijkheid, je vriendin spreken en koffie). Probeer het maar eens!

Marleen gaat aan de slag met omdenken, oftewel de als-dan methode. Mogelijk helpt het jou ook om meer ontspanning en rust te ervaren in deze gehaaste maatschappij. Heel veel succes!

Wil je hier meer over weten of iets anders met me delen? Bel, app of mail me gerust.

Zo, dat was ‘m weer. Ik ga koffie drinken en lekker ontspannen!

Uitgelicht

Zo train je je lefspier

Ken je dat gevoel? Je wil graag iets doen, maar durft het niet.

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin