Perfectionisme en faalangst

Perfectionisme: herken je dit?

Perfectionisme: het komt veel voor bij de 25-45 jarigen die ik coach (Millennials ofwel Generatie Y). Zoals ook bij Maike (32 jaar): ‘Ik werk hard maar ik ervaar geen voldoening omdat ik niet tevreden ben met het eindresultaat. Waarschijnlijk leg ik de lat te hoog waardoor ik bevries van de stress wanneer ik een uitdagend project krijg. Ik ben bang om verkeerde keuzes te maken en te falen.’

Waar gaat het mis bij Generatie Y?

Er heerst de illusie dat ons geluk in het leven maakbaar is. Hierdoor neemt de druk toe om een perfect leven na te streven. Veel twintigers en dertigers ontlenen zelfs hun hele zijn of eigenwaarde aan dat zogenaamde perfecte leven. En sociale media als Facebook en Instagram lijken dit alleen maar te onderstrepen. Twintigerstwijfels en dertigers dilemma’s zijn een feit.

Handvatten nodig?

Het goede nieuws is dat er veel aan gedaan kan worden en dat je op korte termijn veel beter in je vel kan zitten. Mijn oplossingsgerichte aanpak van gemiddeld 5 a 6 sessies gaat je hierbij helpen. Lees gerust de Ervaringen van de andere Millennials van mijn aanpak.

Ik wil meer weten!

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met Arnaud Hol en een lekkere kop koffie (of thee) via 06 – 30 39 84 73 of vul je gegevens in. Ik bel je binnen 24 uur terug.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Perfectionisme helpt je niet

Vroeg of laat loop je als perfectionist vast in het leven. Door perfectionisme kun je veel last hebben van stress, faalangst en dwangmatig denken. Je zelfvertrouwen gaat er onder gebukt. Het gevolg? Je kunt allerlei samenhangende lichamelijke en geestelijke klachten ontwikkelen, zoals paniekaanvallen of zelfs een burn-out.

Ben jij een perfectionist?

Je leest niet voor niets deze pagina. Wellicht ben je al overtuigd, maar als jij jezelf in onderstaande eigenschappen herkend, dan weet je het zeker: ik ben een perfectionist!

 • Je wilt graag alles onder controle hebben;
 • Faalangst, daar heb ik soms last van;
 • Je hebt alleen oog voor wat niet goed gaat;
 • Mijn zelfvertrouwen is laag;
 • Een compliment is niet aan mij besteed;
 • Piekeren is een dagtaak;
 • Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen;
 • Je stelt taken uit omdat je bang bent niet te voldoen aan de verwachtingen van jezelf of anderen;
 • Delegeren doe je liever niet;
 • Je stelt onrealistische doelen;
 • Soms ben je net een wandelende vulkaan die vanuit het niets uitbarst.

Maar er is ook goed nieuws!

Stel je eens voor dat je leert omgaan met perfectionisme en faalangst. Zodat je interne criticus veel minder dominant aanwezig is, je een ontspannen leven leidt, kunt loslaten en écht gaat genieten…

Wil je hier concrete handvatten voor? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je hier graag mee verder. Bereik me telefonisch (06-30398473) of laat een bericht achter in het reactieformulier aan de rechterzijde van deze pagina.

Ik blog ook regelmatig over dit onderwerp. Lees hier mijn blog over zelfvertrouwen en zelfwaardering.

"Met een twinkeling in je ogen de werkdag in!"

Meer over Arnaud

Gratis inspiratie?

Schrijf je dan hier in voor mijn blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken, keuzes maken en meer!

Help! Mag ik alsjeblieft rust?

‘Marleen (32): ‘Weet je wat écht een ding is van onze generatie? En waar ik ook last van heb? We willen alles tegelijk. En wel NU. Een nieuwe baan, een kind. Een goede vriendin en partner zijn. Veel sporten en een paar kilo afvallen. Ik wil tijdens mijn werk alle…’

Lees meer >

Als je maar gelukkig bent! Maar wat is geluk?

‘‘Ga na je VWO iets doen waar je blij van wordt. Als je maar gelukkig bent!’ Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Het moet rond 1989 zijn geweest. Nu, zo’n dertig jaar later, hoor ik mijn gecoachte Lima (28 jaar) hetzelfde zeggen: ‘Ik zoek werk waar ik gelukkig van…’

Lees meer >

Concentreren moeilijk? Lees deze tips!

‘Gecoachte Susanne (31 jaar): ‘Arnaud, ik ben vaak zo moe. Na een dag werken kom ik uitgeblust thuis en heb ik nergens meer zin in. Dan ga ik maar Netflixen. Ik zit in een kantoortuin en vind het lastig om me daar te concentreren. Collega Frank belt op het moment…’

Lees meer >