Perfectionisme en faalangst

Perfectionisme: herken je dit?

Perfectionisme: het komt veel voor bij de twintigers en dertigers die ik coach (Generatie Y). Zoals ook bij Maike (32 jaar): ‘Ik werk hard maar ik ervaar geen voldoening omdat ik niet tevreden ben met het eindresultaat. Waarschijnlijk leg ik de lat te hoog waardoor ik bevries van de stress wanneer ik een uitdagend project krijg. Ik ben bang om verkeerde keuzes te maken en te falen.’

Waar gaat het mis bij Generatie Y?

Er heerst de illusie dat ons geluk in het leven maakbaar is. Hierdoor neemt de druk toe om een perfect leven na te streven. Veel twintigers en dertigers ontlenen zelfs hun hele zijn of eigenwaarde aan dat zogenaamde perfecte leven. En sociale media als Facebook en Instagram lijken dit alleen maar te onderstrepen. Het dertigers dilemma is een feit. Ook wel Generatie Y genoemd.

Perfectionisme helpt je niet

Vroeg of laat loop je als perfectionist vast in het leven. Door perfectionisme kun je veel last hebben van stress, faalangst en dwangmatig denken. Je zelfvertrouwen gaat er onder gebukt. Het gevolg? Je kunt allerlei samenhangende lichamelijke en geestelijke klachten ontwikkelen, zoals paniekaanvallen of zelfs een burn-out.

Ben jij een perfectionist?

Je leest niet voor niets deze pagina. Wellicht ben je al overtuigd, maar als jij jezelf in onderstaande eigenschappen herkend, dan weet je het zeker: ik ben een perfectionist!

 • Je wilt graag alles onder controle hebben;
 • Faalangst, daar heb ik soms last van;
 • Je hebt alleen oog voor wat niet goed gaat;
 • Mijn zelfvertrouwen is laag;
 • Een compliment is niet aan mij besteed;
 • Piekeren is een dagtaak;
 • Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen;
 • Je stelt taken uit omdat je bang bent niet te voldoen aan de verwachtingen van jezelf of anderen;
 • Delegeren doe je liever niet;
 • Je stelt onrealistische doelen;
 • Soms ben je net een wandelende vulkaan die vanuit het niets uitbarst.

Maar er is ook goed nieuws!

Stel je eens voor dat je leert omgaan met perfectionisme en faalangst. Zodat je interne criticus veel minder dominant aanwezig is, je een ontspannen leven leidt, kunt loslaten en écht gaat genieten…

Wil je hier concrete handvatten voor? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je hier graag mee verder. Bereik me telefonisch (06-30398473) of laat een bericht achter in het reactieformulier aan de rechterzijde van deze pagina.

Ik blog ook regelmatig over dit onderwerp. Lees hier mijn blog over zelfvertrouwen en zelfwaardering.

 

Zin in koffie?

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met Arnaud Hol en een lekkere kop koffie (of thee) via 06 - 30 39 84 73 of vul je gegevens in. Ik bel je binnen 24 uur terug.

Gratis inspiratie?

Schrijf je dan hier in voor mijn blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken, keuzes maken en meer!

Weg Droom!

‘Pats, boem! Daar lag ik dan op Goede vrijdag, op de grond met mijn racefiets. Ik voelde een pijnscheut van mijn heup naar mijn tenen trekken en dacht: ‘Ah nee?! Het zal toch niet waar zijn? Toch niks gebroken?’ Mijn linkerbeen kon ik amper optillen. Wonderbaarlijk kreeg ik het voor…’

Lees meer >

Ben jij ook zo snel boos?

‘Vanmorgen werd mijn dochter Marijn (3 jaar) rond 03.45 uur wakker. Ze huilde en ik sprong al mopperend uit bed. Een samenvatting van mijn gedachten op dat moment: ‘Jeetje, wat nu weer? Marijn, ga slapen want papa moet morgen werken.’ Ik besef me nu dat deze gedachten een grote rol…’

Lees meer >

Niet op je nagels bijten!

‘Gecoachte Mirthe (26) overkwam het volgende: Ze solliciteerde op een vacature, voldeed aan de gestelde eisen en werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek gaf ze netjes antwoord op de vragen en naderhand had ze er een goed gevoel over. Een week later ontving ze een mail met een…’

Lees meer >

Psst..gratis inspiratie?

Schrijf je hier in, en ontvang mijn blogs over zelfvertrouwen, dromen waarmaken, keuze maken, perfectionisme en meer..