Perfectionisme en faalangst

Herken je dit?

“Ik werk hard maar ik ervaar geen voldoening omdat ik niet tevreden ben met het eindresultaat. Waarschijnlijk leg ik de lat te hoog waardoor ik bevries van de stress wanneer ik een uitdagend project krijg. Ik ben bang om verkeerde keuzes te maken en te falen” (Maike, 32 jaar).

Perfectionisme en faalangst: het komt veel voor bij de twintigers en dertigers die ik coach. Deze doelgroep wordt ook wel de Millennials of  Generatie Y genoemd.

Waar gaat het mis bij Generatie Y?

Er heerst de illusie dat ons geluk in het leven maakbaar is. Hierdoor neemt de druk toe om een perfect leven na te streven. Veel 25-40 jarigen ontlenen zelfs hun hele zijn of eigenwaarde aan dat zogenaamde perfecte leven. En sociale media als Instagram lijkt dit alleen maar te onderstrepen. Sterker nog; Instagram is de norm van gelukkig zijn.

Perfectionisme helpt je niet

Vroeg of laat loop je als perfectionist vast in het leven. Door perfectionisme kun je veel last hebben van stress, faalangst en dwangmatig denken. Je zelfvertrouwen gaat er onder gebukt. Het gevolg? Je kunt allerlei samenhangende lichamelijke en geestelijke klachten ontwikkelen, zoals paniekaanvallen of zelfs een burn-out.

Het goede nieuws is dat er veel aan te doen is. Perfectionisme is niets anders dan een kwaliteit (‘ik wil het goed doen’) waar je af en toe in doorslaat (‘ik moet het goed doen’).

Met een aantal pragmatische opdrachten uit Acceptance and Commitment Therapie (ACT) gaan we je helpen je perfectionisme aan te pakken zodat je met meer rust en ontspanning in het leven gaat staan. Hoe tof zal dit zijn?

Ja, ik wil aan de slag!

Ben jij een perfectionist?

Je leest niet voor niets deze pagina. Wellicht ben je al overtuigd, maar als jij jezelf in onderstaande eigenschappen herkend, dan weet je het zeker: ik ben een perfectionist!

 • Je wilt graag alles onder controle hebben;
 • Faalangst, daar heb ik soms last van;
 • Je hebt alleen oog voor wat niet goed gaat;
 • Mijn zelfvertrouwen is laag;
 • Een compliment is niet aan mij besteed;
 • Piekeren is een dagtaak;
 • Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen;
 • Je stelt taken uit omdat je bang bent niet te voldoen aan de verwachtingen van jezelf of anderen;
 • Delegeren doe je liever niet;
 • Je stelt onrealistische doelen;
 • Soms ben je net een wandelende vulkaan die vanuit het niets uitbarst.

Maar er is ook goed nieuws!

Stel je eens voor dat je leert omgaan met perfectionisme en faalangst. Zodat je interne criticus veel minder dominant aanwezig is, je een ontspannen leven leidt, kunt loslaten en écht gaat genieten…

Wil je concrete handvatten?

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met Arnaud Hol en een lekkere kop koffie (of thee) via 06 – 30 39 84 73 of vul je gegevens in. Ik bel je binnen 24 uur terug.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik blog ook regelmatig over dit onderwerp. Lees hier mijn blog over zelfvertrouwen en zelfwaardering.

"Met een twinkeling in je ogen de werkdag in!"

Meer over Arnaud

Schrijf je in voor meer inspiratie

Schrijf je dan hier in voor mijn blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken, keuzes maken en meer!

De coronacrisis: een boost voor je zelfvertrouwen?

‘Sinds afgelopen winter beheerst het coronavirus de wereld en allemaal worden we er in meer of mindere mate door geraakt. Toch zorgt de pandemie niet alleen voor verdriet, angst en onzekerheid. Elke bedreiging biedt tenslotte ook kansen. Zo worstelde Max (27) met zijn zelfvertrouwen en zelfbeeld. Juist door corona kwam…’

Lees meer >

Carrièreswitch: van juf in het basisonderwijs naar bibliotheekadviseur

‘Na een coachingstraject een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Verrassend veel twintigers en dertigers (de Millennials) gooien steeds vaker het roer om. Dat brengt niet alleen een nieuwe job maar vooral ook persoonlijke inzichten met zich mee. Na haar coachingstraject stopte Floor Pullen (34) met lesgeven en koos ze voor…’

Lees meer >

Carrièreswitch: van de logistiek naar zzp’er in de zorg

‘Na een coachingstraject een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Verrassend veel twintigers en dertigers (de Millennials) gooien steeds vaker het roer om. Dat brengt niet alleen ander werk maar ook nieuwe inzichten met zich mee. Dian Wellen (30) verruilde haar baan in de logistiek voor het ondernemerschap. Loopbaancoaching leerde haar…’

Lees meer >