Opdrachten loopbaancoaching – Zeg het met (verbeeldings)kracht!

opdrachten loopbaancoachingMet mijn pragmatische opdrachten, die ik gebruik tijdens de loopbaancoaching, laat ik je zoveel mogelijk je verbeeldingskracht gebruiken. De ‘stel dat- vraag’ zet je fantasie aan het werk. Hierdoor zetten we je interne criticaster (oftewel je ratio) buitenspel. Jij wil toch ook je vastgeroeste en negatieve denkpatronen doorbreken?

Vergelijk het maar eens met hoe een kind de werkelijkheid ziet. Mijn dochter Marijn (7 jaar) is mijn grote inspiratiebron hierbij. De verbeeldingskracht van een kind is positief en ongegeneerd. Dat is inspirerend voor iedereen! Ook jij hebt veel verbeeldingskracht. Ik ga je helpen om dit in te zetten zodat je het doel van je loopbaantraject zo snel mogelijk kunt bereiken. Aan welke opdrachten loopbaancoaching kan je denken?

Opdracht De wereld volgens jou

Mijn coachingsessie begint altijd met het formuleren van je gewenste oplossing in een verbeeldingsopdracht. We gaan het doel van je traject op papier zetten. Dat doel formuleren we door vragen op te schrijven als ‘hoe ziet je wereld eruit aan het eind van je coachingtraject?’ Vervolgens stel ik je de vraag: ‘Als jij je doel hebt bereikt, wat zien de mensen in je omgeving je doen wat je nu niet of te weinig doet?’ Grote kans dat jij gaat antwoorden met bijvoorbeeld: 

loopbaancoaching Nijmegen‘Dan straal en lach ik, ben ik proactief en heb ik meer energie.’ Je antwoorden op deze vraag zetten we op hetzelfde papier. Nu zijn je doel en wensgedrag zichtbaar.

Hoe ziet dat eruit? Goed? Dan is je fantasie al aan het werk en ben je begonnen met het doorbreken van vaste denkpatronen!

Opdracht Het spelregelboekje

Een andere opdracht is het bijhouden van een ‘spelregelboekje’. Gedurende een week schrijf je al je negatieve gedachten op. Daarachter schrijf je: welke spelregel leg ik mijzelf hierbij op? Voorbeelden kunnen zijn: ‘Ik mag geen fouten maken’, en ‘ik moet door iedereen op mijn werk aardig gevonden worden’. Maar wie zegt dat je geen fouten mag maken? Of dat je altijd aardig gevonden moet worden? Nog een voorbeeld. Op je werk heb je de gedachte: ‘Pff, ik heb echt geen zin deze opdracht.’ De spelregel hierbij kan dan zijn: ‘Ik moet de opdracht goed uitvoeren anders denkt mijn baas dat ik het werk niet aankan.’ Nu ga ik je voorstellen dat je volgens dit boekje met jouw negatieve gedachten en spelregels moet leven. Het boekje bepaalt wat je wel en niet mag. Klinkt vreemd toch? Toch is dit wat jij jezelf hebt opgelegd! Confronterend misschien, maar door jouw verzonnen regels zwart-op-wit te zien, kun je ze doorbreken. En er afscheid van gaan nemen.

Opdracht Ideale werkweek – moodboard

Ik laat je eerst vanuit diverse invalshoeken relevante informatie over jezelf en (wazige) dromen verzamelen. Deze informatie ga je vervolgens een plekje geven ergens thuis aan de deur of muur. Je houdt alle ontdekte informatie dus visueel zichtbaar, waardoor je creatieve gedeelte van je brein genoeg prikkels krijgt om tot inzichten en ideeën te komen.

En dan ga jij het vormgeven op een inspirerend moodboard, En reken maar dat jij ook een sterke verbeeldingskracht hebt, al heb je nu het gevoel van niet. Maar dat komt echt goed!

Opdracht Muntjes

In je (toekomstige) werk heb je te maken met collega’s. Het zou fijn zijn, maar reëel is het niet dat je het altijd en overal met iedereen goed kunt vinden. Sommige personen kosten je veel energie. Hoe kun jij je hier minder gevoelig voor zijn? Door met mij te spreken over je relatie tot collega’s en de mogelijke struikelblokken die je ervaart. Die relaties beelden we uit aan de hand van een muntjesopdracht. Op een groot fel papier laat ik je muntjes neerleggen die staan voor een bepaalde collega. Waarom kies je voor dat ene muntje bij die collega? Door vragen te stellen laat ik je zelf nadenken over mogelijke oplossingen. En het mooie is, de oplossingen bereik je vaak al door kleine aanpassingen in je gedrag!

Zin in koffie?

Twijfel je nog of loopbaancoaching iets voor je is? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere kop koffie (of thee) met Arnaud Hol via 06 - 30 39 84 73 of vul je gegevens in. Ik bel je binnen 24 uur terug.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ervaringen

Blogs lezen?

Schrijf je dan hier in voor mijn blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken, keuzes maken en meer!

Verbindend communiceren in vier stappen

‘We communiceren de hele dag. Hoewel we woorden meestal goed bedoelen, komen ze soms tóch nogal lullig onze mond uit. Waarom doen we dat eigenlijk? En hoe kan het anders? Ik leg je graag uit hoe verbindend communiceren werkt.’

Lees meer >

Sorry zeggen: hoe doe je dat goed?

‘Maud (38 jaar) wil transformeren van micromanager naar ‘people manager’. Als ik haar vraag of ze weleens sorry zegt tegen haar collega’s, valt ze stil. Want hoe doe je dat eigenlijk, sorry zeggen? Ik laat je zien welke sorryfouten op de loer liggen en hoe je het wél goed aanpakt.’

Lees meer >

Sta jij 24/7 aan? Zo leer je loslaten

‘“Mijn hoofd zit vol”, vertelt Anne (29 jaar) me. Ik zie de vermoeidheid in haar ogen. Anne staat altijd ‘aan’. Een gevoel dat jij vast herkent. Vandaag neem ik je daarom mee naar de mentale sportschool. Wat we gaan doen? Trainen met loslaten en sterker worden dan dat kritische stemmetje…’

Lees meer >