Stress verminderen? Lees deze tips!

Geregeld coach ik twintigers en dertigers die aangeven dat ze veel stress ervaren. Het to do lijstje is oneindig lang. Ze zijn druk, druk, druk en aan het einde van de dag zijn ze niet tevreden, maar moe, onvoldaan of zelfs teleurgesteld in zichzelf.

Ik rust niet voordat…

Het nastreven van een perfect leven is een levensmotto onder veel twintigers en dertigers. Niets doen en rust nemen, vallen daar niet onder. Dat komt later wel als we oud zijn. Zo ook gecoachte Mark (31 jaar): ‘Ik zie rust als het tegenovergestelde van werken, iets bereiken en gelukkig zijn.’ Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die wél geregeld rust nemen veel meer levenplezier ervaren. In deze blog geef ik je drie tips hoe jou dat ook gaat lukken. Zélfs met een druk leven. 

Some rest every day keeps the doctor away

Maar voordat ik over ga tot mijn praktische tips, wil ik je uitleggen hoe onze hersenen werken. Zodat je ook begrijpt waarom rust nemen zo belangrijk is. We onderschatten namelijk hoe goed rust ons doet. Terwijl we denken dat we in rusttoestand alleen maar wat passief aanlummelen en onze tijd verdoen, gebeuren er allerlei nuttige dingen in ons hoofd. Vergelijk het met sporten. Actief bewegen is ontzettend belangrijk om gezond te blijven, maar daarnaast heeft je lichaam rust nodig om te herstellen. Voldoende rust verbetert zelfs je sportprestaties. Zo werkt dat ook met ons brein.

Fijn voor ons brein

Zodra we onze hersenen rust geven, gaan andere hersengebieden flink aan de slag om alle opgenomen informatie te verwerken. Neuropsychiater Theo Compernolle noemt dit het ‘archiverende brein’. ‘Dit brein sorteert informatie, schoont het op, legt verbanden met oude informatie en helpt je aan het verkrijgen van nieuwe inzichten. In zijn boek Ontketen je brein legt hij dit mechanisme verder uit. Bijkomend pluspunt: hij doet dit in jip-en-janneke-taal. Wel zo fijn voor je brein!

Ja, beste dertiger: lummelen mag!

Vast een herkenbaar voorbeeld: je kraakt je hersenen over een vraagstuk maar je blijft het antwoord schuldig. Je raakt in de stress. Zodra je even niets doet, gedachteloos gaat hardlopen of een wandeling maakt, ‘plopt’ het antwoord of idee ineens op. Dit is het uitstekende werk van het archiverende brein. Ook diverse onderzoeken laten zien wat het positieve effect is van rust pakken. Ga dus lekker lummelen. Lummelen draagt niet alleen bij aan meer creativiteit, productiviteit en levensplezier, maar helpt ook een burn-out te voorkomen, je bloeddruk te verlagen en te ontstressen. En dat is precies wat we willen, toch?

Drie lummel tips tegen stress op je werk

  1.  Neem vaker pauze. Een mooi streven is tien minuten rust na één uur werken. Tijdens het schrijven van deze blog ben ik al drie keer uit mijn stoel opgestaan. Ik heb koffie gezet, kantoorhond Jody uitgelaten en ben naar het toilet geweest. En ja hoor, juist op die momenten kreeg ik veel meer ideeën over wat ik wilde schrijven.
  1. Heb je geen inspiratie en komt er niets uit je handen? Ga dan gewoon iets anders doen. Dwing jezelf niet tot denkwerk als je hoofd leeg aanvoelt, maar kies juist voor iets wat je kunt doen op de automatische piloot. Ik gok dat er genoeg taken op je to do lijstje staan die hierbij aansluiten 🙂
  1. Brainstormsessies op je werk een goed idee? Niet per se. Brainstormen is vaak niets anders dan hardop nadenken over een vraagstuk. Het staat niet garant voor creativiteit. Wél voor het herhalen van reeds bestaande denkpatronen. Want weet je nog? Juist op de momenten dat je gestopt bent met hard nadenken, komt het archiverende brein in beweging dat je vernieuwende inzichten influistert. Mijn advies: schrijf het vraagstuk op en ga lummelen!

Lummel-inspiratie

Hopelijk gaan deze drie tips je helpen om lummelen te omarmen en stress te verminderen. Heb je iets aan deze blog gehad? Laat gerust een reactie achter in de comments! Meer weten over keuzestress of het dertigers dilemma? Lees dan mijn blog over het maken van keuzes.

Zo, dat was het voor nu. Ik ga lekker lummelen!

Zin in koffie?

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met Arnaud Hol en een lekkere kop koffie (of thee) via 06 - 30 39 84 73 of vul je gegevens in. Ik bel je binnen 24 uur terug.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis inspiratie?

Schrijf je dan hier in voor mijn blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken, keuzes maken en meer!

Help! Mag ik alsjeblieft rust?

‘Marleen (32 jaar): ‘Weet je wat écht een ding is van onze generatie? En waar ik ook last van heb? We willen alles tegelijk. En wel NU. Een nieuwe baan, een kind. Een goede vriendin en partner zijn. Veel sporten en een paar kilo afvallen. Ik wil tijdens mijn werk…’

Lees meer >

Als je maar gelukkig bent! Maar wat is geluk?

‘‘Ga na je VWO iets doen waar je blij van wordt. Als je maar gelukkig bent!’ Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Het moet rond 1989 zijn geweest. Nu, zo’n dertig jaar later, hoor ik mijn gecoachte Lima (28 jaar) hetzelfde zeggen: ‘Ik zoek werk waar ik gelukkig van…’

Lees meer >

Concentreren moeilijk? Lees deze tips!

‘Gecoachte Susanne (31 jaar): ‘Arnaud, ik ben vaak zo moe. Na een dag werken kom ik uitgeblust thuis en heb ik nergens meer zin in. Dan ga ik maar Netflixen. Ik zit in een kantoortuin en vind het lastig om me daar te concentreren. Collega Frank belt op het moment…’

Lees meer >