Sta jij 24/7 aan? Zo leer je loslaten
“Mijn hoofd zit vol”, vertelt Anne (29 jaar) me. Ik zie de vermoeidheid in haar ogen. Anne staat altijd ‘aan’. Een gevoel dat jij vast herkent. Vandaag neem ik je daarom mee naar de mentale sportschool. Wat we gaan doen? Trainen met loslaten en

“Mijn hoofd zit vol”, vertelt Anne (29 jaar) me. Ik zie de vermoeidheid in haar ogen. Anne staat altijd ‘aan’. Een gevoel dat jij vast herkent. Vandaag neem ik je daarom mee naar de mentale sportschool. Wat we gaan doen? Trainen met loslaten en sterker worden dan dat kritische stemmetje van binnen. Anne heeft een toffe baan. Nou ja, voor het oog dan. Van binnen voelt ze zich leeg en ellendig. “Ik ga iedere ochtend met lood in mijn schoenen naar mijn werk”, vertelt ze. Anne is streng voor zichzelf. Behalve een drukke baan volgt ze ook een studie in de avonduren én wil ze voldoende tijd steken in haar relatie, vrienden en sporten. Drukdrukdruk dus.

Altijd maar in de vechtstand

Ik vermoed dat Anne slecht slaapt: als je 24/7 ‘aanstaat’ kom je nooit tot rust. Veel mensen met stressklachten leven altijd in de vechtstand. En dat betekent dat ze maar moeilijk kunnen ontspannen. Daarom vraag ik Anne: “Wat als je de controle loslaat? Wat als je zou stoppen met je baan?” Ze schrikt. “Maar dat kan toch niet? Mijn vriend zal het niks vinden. En wat vinden andere mensen daarvan? Een jonge, gezonde vrouw hoort toch te werken?”

Ik ben stil en wacht af. Ze gaat verder: “Of ja, dat vind ik zelf in ieder geval.” Anne is erg bang voor de mening van anderen. Een angst die haar gijzelt, waardoor ze geen keuze durft te maken. Maar ze ziet ook dat doorgaan op dezelfde weg geen optie is. Nu is er ruimte om samen te onderzoeken hoe het anders kan.

Loslaten = je angst accepteren

Zes sessies werkten we er samen aan om Anne uit haar vechtmodus te halen. Oefeningen uit de Acceptance en Commitment Therapie (ACT) helpen hierbij. Accepteren, stilstaan bij wat je écht belangrijk vindt en ontwikkelen van persoonlijke veerkracht staan hierbij centraal. Anne heeft in haar eigen hoofd een lange lijst met leefregels opgesteld. Ik moet voldoen aan de verwachtingen van anderen, ik mag niet falen, ik moet sterk zijn, ik moet een goede vriendin zijn en ga zo maar door. Ik vraag haar de lijst op papier te zetten en voor te lezen. Dan pas beseft ze echt hoe weinig ruimte zij zichzelf geeft.

En helpen die leefregels haar nu echt bij het ervaren van een fijn en ontspannen leven? Het antwoord kun je waarschijnlijk wel raden.

Weg met Mevrouw Kritiek

Ik vraag Anne: “Zullen we dat kritische stemmetje in je hoofd een naam geven?” Anne lacht en antwoordt: “Mevrouw Kritiek”. Kijk. Dat helpt. Zo kan ze afstand nemen van haar gedachten: het begin van oefenen met loslaten van haar angst. Maar hoe doe je dat dan, loslaten? Anne oefent dat figuurlijk én letterlijk. Figuurlijk door het gevoel van angst om te falen toe te laten en te accepteren. Defusie, noem je de techniek hierachter. Daar schreef ik trouwens al eerder een blog over, dat lees je hier.

Ze oefent letterlijk met loslaten door haar angsten en het idee om haar baan op te zeggen te delen met haar vrienden. Zo merkte Anne dat ze zich helemaal niet hoeft te schamen om ergens bang voor te zijn. Haar angst dat anderen haar voor gek zouden verklaren om haar baan op te zeggen, bleek helemaal niet waar. Haar vrienden vonden het juist heel tof en inspirerend dat zij zich kwetsbaar durfde op te stellen.

Oefening: deel je angst

Ben jij ook wel eens onzeker over een beslissing? Deel je angst eens met goede vriend of vriendin. Vraag: “Wanneer was jij eigenlijk voor het laatst bang om een verkeerde keuze te maken?” Kijk eens wat er gebeurt bij de ander. Schrikt zij? Of zie je juist opluchting in haar gezicht, alsof ze zegt: “blij dat je erover begint”? Sta eens stil bij wat dit bij je doet. Voel je je nog steeds onzeker of lucht het juist op?

Een minder volle rugzak

Een paar maanden later deed ze het echt: Anne heeft haar baan opgezegd. Het resultaat? De grootste ballast uit haar volle rugzak is eruit. “Eindelijk heb ik een keuze gemaakt”, vertelt ze. “En het bevalt supergoed. Ik heb geleerd dat het normaal is om angst te voelen en de impact van dat kritische stemmetjes is veel minder geworden.”

Anne is blij dat ze de mentale sportschool heeft ontdekt én dat ze haar verdraagzaamheidsspier heeft getraind. Dat eindresultaat was natuurlijk niet binnen één dag bereikt: daar heeft ze hard aan gewerkt. Maar dat geldt voor alle sportscholen, toch?

Wil jij ook leren trainen in de mentale sportschool? Hopelijk helpen deze tips je met het loslaten van je onzekerheid.

Vaker dit soort tips lezen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en krijg advies en informatie over bijvoorbeeld keuzestress, carrièreswitch, zelfvertrouwen en communiceren als allereerste in je mailbox.

Uitgelicht

Carrièreswitch: Lens ontdekkingsreis van horeca naar online marketing

Len (23) werkte vanaf zijn 13e in de horeca. Ondanks een opleiding in

Reageren op kritiek: geef je grens aan in 6 stappen

We worden allemaal weleens gekwetst op de werkvloer. Zo ook Fleur (32), die

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin