3 tips om je non-verbale communicatie te verbeteren!

Gecoachte Mirthe (26 jaar) overkwam het volgende: Ze solliciteerde op een vacature, voldeed aan de gestelde eisen en werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek gaf ze netjes antwoord op de vragen en naderhand had ze er een goed gevoel over. Een week later ontving ze een mail met een afwijzing. Die zag ze even niet aankomen! Herkenbaar?
Het heeft niet gelegen aan haar CV of aan haar antwoorden op de vragen. Wist je dat non-verbale communicatie ook een heel belangrijke rol speelt? 

Helaas, je bent het niet geworden!

Mirthe had de indruk dat ze proactief was geweest, goed had geluisterd en relevante vragen had gesteld. Toch had ze de baan niet gekregen. De terugkoppeling van het bedrijf was vaag: ‘De andere kandidaat voldoet beter aan het functieprofiel.’ Als ze me haar verhaal vertelt, zie ik de donderwolken in haar ogen. Ze heeft een duidelijke en niet altijd positieve non-verbale communicatiestijl. Ik geef haar dit terug en ze schrikt: ‘Daar ben ik me helemaal niet bewust van. Kom ik echt zo over?’

Wat zegt jouw lichaamstaal?

Mirthe besluit contact te zoeken met het bedrijf. Na even doorvragen komt de aap uit de mouw. Tijdens het gesprek had ze haar hoofd net iets te vaak afgewend terwijl ze nadacht en een paar keer op haar nagels gebeten. Daarmee maakte ze een onzekere indruk. Niet zo handig als je solliciteert voor een Management Traineeship bij een multinational. Zo belangrijk is lichaamstaal dus!

Wees bewust van je non-verbale communicatie

Vaak anders dan met een CV kun je je in een sollicitatiegesprek wel onderscheiden door non-verbale communicatie. Daaronder vallen kleding, handgebaren en lichaamstaal. Om een voorbeeld te geven: als je iets onderuitgezakt in de stoel zit, voel je je waarschijnlijk ontspannen, maar maak je op de ander wel een nonchalante en ongeïnteresseerde indruk. Ook de hoogte van je stem en intonatie brengen (onbewust) een boodschap over.

Nu je weet welke kracht non-verbale communicatie heeft, kun je er tijdens sollicitatiegesprekken juist je voordeel mee doen.

3 tips om je non-verbale communicatie te verbeteren

      1. Ga eens voor de spiegel staan en doe net alsof je in gesprek bent met je toekomstige baas. Wat valt je op aan je non-verbale communicatie? Schrijf de pluspunten op. Wees bewust van je kracht en zet deze juist meer in!
      2. Een glimlach is al een goed begin en wordt door elke gesprekspartner gewaardeerd. Je komt immers voor je droombaan. Dat is toch een glimlach waard?
      3. Probeer ook rustig te praten en de persoon tegenover je aan te kijken. Hiermee zorg je voor een goede en zelfverzekerde indruk.

Vraagje..

Vond je deze blog waardevol of juist niet zo interessant? Ik ben erg benieuwd naar je feedback op deze blog. Mail me gerust via het contactformulier op deze pagina onder het kopje ‘zin in koffie?’. Zo kan ik steeds betere blogs schrijven waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Met positieve groet,

Arnaud

Psssst….lees ter inspiratie ook eens mijn eerdere blogs over loopbaanbegeleiding in de regio Arnhem Nijmegen.

Zin in koffie?

Twijfel je nog of loopbaancoaching iets voor je is? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere kop koffie (of thee) met Arnaud Hol via 06 - 30 39 84 73 of vul je gegevens in. Ik bel je binnen 24 uur terug.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ervaringen

Blogs lezen?

Schrijf je dan hier in voor mijn blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken, keuzes maken en meer!

Verbindend communiceren in vier stappen

‘We communiceren de hele dag. Hoewel we woorden meestal goed bedoelen, komen ze soms tóch nogal lullig onze mond uit. Waarom doen we dat eigenlijk? En hoe kan het anders? Ik leg je graag uit hoe verbindend communiceren werkt.’

Lees meer >

Sorry zeggen: hoe doe je dat goed?

‘Maud (38 jaar) wil transformeren van micromanager naar ‘people manager’. Als ik haar vraag of ze weleens sorry zegt tegen haar collega’s, valt ze stil. Want hoe doe je dat eigenlijk, sorry zeggen? Ik laat je zien welke sorryfouten op de loer liggen en hoe je het wél goed aanpakt.’

Lees meer >

Sta jij 24/7 aan? Zo leer je loslaten

‘“Mijn hoofd zit vol”, vertelt Anne (29 jaar) me. Ik zie de vermoeidheid in haar ogen. Anne staat altijd ‘aan’. Een gevoel dat jij vast herkent. Vandaag neem ik je daarom mee naar de mentale sportschool. Wat we gaan doen? Trainen met loslaten en sterker worden dan dat kritische stemmetje…’

Lees meer >