Keuzes, keuzes. Hoe maak ik nu de juiste keuze?

Per dag maak je duizenden keuzes. In 95% van de gevallen sta je hier helemaal niet bij stil. Onbewust kies je op basis van je ervaringen, tips van vrienden en/of wat ‘goed voelt’.

Niks is menselijker dan jezelf te spiegelen aan ‘het succes’ van iemand anders.

Vorige week vroeg Linda (32 jaar) , een coachee, zich hardop af: ‘waarom heeft hij wel die leuke baan en ik niet? Maar als ik kies voor iets anders, betekent dat ook dat ik andere keuzes niet meer kan maken. Hoe maak ik nu de juiste keuze?’

Hoe maak ik de juiste keuze?

Mijn antwoord op haar vraag is vrij ontnuchterend: dat weet je ook niet vooraf. Oei, op dit antwoord zit je natuurlijk niet te wachten. Niet afhaken nu, ik zal je een toelichting geven.

Vertrouw op jezelf

Gisteren wees ik mijn vriendin op het reclameaanbod van aardbeien bij een supermarkt waar we nooit komen. Een doosje kost deze week daar slechts 1,50. Heel goedkoop dus. Haar eerste natuurlijke reactie was: ‘hoe weten we zeker dat het lekkere aardbeien zijn?’ Tegelijkertijd wist ze zelf het antwoord al: dat weet je niet..

Waar je geen ervaring mee hebt, ligt buiten je comfortzone. Ervaring doe je op door actie te ondernemen. Je zelfvertrouwen groeit vanzelf mee. Je hebt namelijk geen enkele reden om niet op jezelf te kunnen vertrouwen!

Hoe leer ik kiezen?

Leren kan iedereen. Leren kiezen dus ook! Drie tips ter inspiratie:

  • ‘Wat goed voelt’ is een veel gebruikt keuzecriterium en wordt deels gevoed door je persoonlijke waarden. Waarden zijn alle zaken die jij waardevol vindt. Waarden zijn je kompas in het leven. Je maakt onbewust al heel veel keuzes op basis van je waarden. Mijn waarden zijn bijvoorbeeld: vrijheid, positiviteit, respect, loyaliteit en rechtvaardigheid. Welke waarden voeden jouw kompas?
  • Soms was mijn keuze succesvol, soms ook (helemaal) niet. Ik heb geleerd bij elke teleurstelling niet de moed te verliezen maar te leren wat ik volgende keer anders zal doen. Bij elke nieuwe keuze ligt mijn focus op wat ik wél kan bereiken, doen of leren.
  • Als iets inspirerend is over dit onderwerp, is het TV programma It Gets Better van BNN. In dit programma volgt Patrick Lodiers jongeren die onzeker zijn over hun uiterlijk, handicap of ziekte. Door over het onderwerp te praten en de hoofdpersoon in contact te brengen met ‘lotgenoten’ wordt hun zelfvertrouwen vergroot. De boodschap van dit TV programma is helder; iedereen heeft een keuze. Het wordt beter!

Wat mij persoonlijk raakt is dat alle hoofdpersonen hebben geleerd te kiezen voor iets dat hen verder helpt. Door te focussen op wat ze wél kunnen en te accepteren dat ze er mogen zijn als mens. Sterker nog; hun ‘onvolmaaktheid’ maakt hen uniek en succesvol! De uitzendingen van Miss Montreal en Esther Vergeer zijn absolute aanraders!

‘Vele wegen leiden naar Rome’

Op haar sterfbed vertelde mijn moeder een keer; ‘vele wegen leiden naar Rome, Arnaud’.

Vijf jaar later besef ik nu de ongekende waarde van deze wijsheid. Naast zelfvertrouwen, zit het 2e antwoord verscholen in de woorden ‘vele wegen’. Elke keuze is namelijk goed, want het leidt je naar hetzelfde doel. Je hebt altijd een keuze om van de snelweg A2 af te slaan en verder te rijden via de A27.

Maar er zit nog veel meer rijkdom in de boodschap besloten, namelijk; blijf in beweging. Rome komt namelijk niet naar jou toe! De wegen naar Rome zijn de rode lopers voor je loopbaanpad. Betreed de rode loper als een ware ontdekkingsreiziger en geniet!

Ik wens je heel veel succes met het maken van keuzes voor het behalen van jouw (loopbaan)doelen. Hopelijk heb je iets aan mijn tips.

Ik ben ook erg benieuwd naar je feedback op deze blog. Bel/mail me of stuur een tweet @arnaudhol. Lees ter inspiratie ook eens mijn eerdere blogs.

Zin in koffie?

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met Arnaud Hol en een lekkere kop koffie (of thee) via 06 - 30 39 84 73 of vul je gegevens in. Ik bel je binnen 24 uur terug.

Gratis inspiratie?

Schrijf je dan hier in voor mijn blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken, keuzes maken en meer!

Weg Droom!

‘Pats, boem! Daar lag ik dan op Goede vrijdag, op de grond met mijn racefiets. Ik voelde een pijnscheut van mijn heup naar mijn tenen trekken en dacht: ‘Ah nee?! Het zal toch niet waar zijn? Toch niks gebroken?’ Mijn linkerbeen kon ik amper optillen. Wonderbaarlijk kreeg ik het voor…’

Lees meer >

Ben jij ook zo snel boos?

‘Vanmorgen werd mijn dochter Marijn (3 jaar) rond 03.45 uur wakker. Ze huilde en ik sprong al mopperend uit bed. Een samenvatting van mijn gedachten op dat moment: ‘Jeetje, wat nu weer? Marijn, ga slapen want papa moet morgen werken.’ Ik besef me nu dat deze gedachten een grote rol…’

Lees meer >

Niet op je nagels bijten!

‘Gecoachte Mirthe (26) overkwam het volgende: Ze solliciteerde op een vacature, voldeed aan de gestelde eisen en werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek gaf ze netjes antwoord op de vragen en naderhand had ze er een goed gevoel over. Een week later ontving ze een mail met een…’

Lees meer >

Psst..gratis inspiratie?

Schrijf je hier in, en ontvang mijn blogs over zelfvertrouwen, dromen waarmaken, keuze maken, perfectionisme en meer..