Welke dromen ga jij waarmaken dit jaar?
Welke dromen ga jij waarmaken dit jaar? In mijn vorige blog deelde ik mijn ervaringen met het opzetten van een plan van aanpak. Want zonder plan blijft een droom een wens, weet je nog? We zijn inmiddels 2 maanden verder en ik ben volop

Welke dromen ga jij waarmaken dit jaar?

In mijn vorige blog deelde ik mijn ervaringen met het opzetten van een plan van aanpak. Want zonder plan blijft een droom een wens, weet je nog? We zijn inmiddels 2 maanden verder en ik ben volop aan het trainen voor de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen, ofwel de Nijmeegse Vierdaagse. Is het trainen me gemakkelijk afgegaan deze afgelopen periode? Nou nee.

De grootste angst van iedere sporter is dat zijn droom in duigen valt door een blessure. En ja hoor, mijn angst werd waarheid. Voor je het weet, was mijn interne criticaster weer duidelijk aanwezig: ‘Zie je nu wel, dat wordt toch niets’, of ‘daar gaat je droom Arnaud, ik zei het je toch?’

Interne criticasters, ofwel belemmerende overtuigingen wie herkent en heeft ze niet? Ze produceren vaak gevoelens die je niet helpen. Maar daar valt wel iets aan te doen!

Hoe ontstaat een belemmerende overtuiging?

Een belemmerende overtuiging ontstaat zonder dat je het door hebt. Gedachten die vaker door je hoofd gaan, worden vastgelegd in je hersenen. Als je een gedachte maar vaak genoeg hebt, ga je erin geloven dat ze waar zijn: het worden overtuigingen.

Grijp terug naar je dromen

Veel belemmerende overtuigingen hebben een veroordeling in zich. Bijvoorbeeld; ‘als ik de Vierdaagse niet uitloop, dan faal ik’. Deze overtuigingen kunnen leiden tot boosheid, verdriet, zorgen en ook angsten. Ze kunnen ervoor zorgen dat je confrontaties, ook met jezelf, gaat vermijden (‘ik loop vandaag geen 20 km maar 10 km, want stel dat de pijn terug komt’). Of deze overtuigingen remmen je besluitvaardigheid af (‘ik kijk de pijn nog even aan, nieuwe schoenen kan ik altijd nog overwegen’).

Aanpakken van belemmerende overtuigingen

Als je je belemmerende overtuigingen herkent, kan het helpen om terug te grijpen naar je verlangen, je droom. Voor mij is dat: op 19 juli tijdens de laatste meters op de ‘Via Gladiola’ stop ik bij st Anneke, een populair café in Nijmegen. Mijn hoogzwangere vriendin Jikke en vrienden staan me daar op te wachten, met een lekker koud biertje. Ze stralen van oor tot oor en zijn super blij voor me. Dit beeld maak mij weer zo strijdvol en geeft me heel veel energie. HEERLIJK!

Als de situatie (blessure), de gedachten (‘zie je nu wel…’), de bijbehorende gevoelens (boosheid) en het gedrag (vermijden lichamelijke confrontaties) in kaart zijn gebracht, is de eerste stap gezet. Hierna verbeeld ik het verlangen, mijn droom om de Vierdaagse uit te lopen. Dit gevoel, deze wens tot verandering ontwikkelt nieuwe krachtige gedachten.

Als derde stap ga ik nu mijn belemmerende gedachten aanpakken. Dit doe ik door mijn gedachten uit te dagen met behulp van een fictieve vriend. Deze vriend kijkt over mijn schouder met me mee. Als ik aan hem de situatie, belemmerende overtuiging, gevoelens en het gedrag uitleg, vraag ik hem hierna om advies. Bijvoorbeeld; ‘wat vind jij van deze situatie en mijn gedachten?’

Mijn fictieve vriend kwam terug met de volgende antwoorden:

  •   ‘Een blessure is een nare ervaring, maar je bent toch niet van plan om op te geven?’
  •   ‘Tegenslagen horen bij topsport, maar aan elke blessure valt iets te doen’
  •   ‘Deskundigen zeggen dat je goede schoenen hebt, maar heb je wel eens andere schoenen uitgeprobeerd?’

Ga de confrontatie aan

In bovenstaande oefening ga ik een rechtstreekse confrontatie aan met mijn belemmerende overtuigingen. Ik daag mijn overtuigingen uit door behulpzame krachtige gedachten te bedenken. En ja het werkte! Het 3e antwoord raakte me. Ik voelde me een stuk beter, was blij en ondernam actie. Ik kocht nieuwe schoenen.

De kracht van deze oefening

Het is een krachtige aanpak. Het enige nadeel is dat je vooraf nooit precies weet welke uitdaging raak zal zijn en tot nieuwe gedachten zal leiden.

In mijn eigen praktijk verbaas ik me vaak over de kracht die een keuze teweegbrengt. Als mijn coachees echt ergens voor kiezen, dan bereiken ze altijd de gewenste persoonlijke verandering. Dat is hard werken, maat het gebeurt wel. Omdat ze hebben gekozen.

In mijn geval werkte de 3e tip van mijn interne vriend goed. Ik heb nieuwe schoenen gekocht en loop nu pijnvrij en lachend 40 km. Mijn doel komt steeds dichterbij!

Wat je aandacht geeft, groeit

Ik wens je heel veel succes met het aanpakken van je interne criticasters. Laat je belemmerende overtuigingen niet je leven bepalen! Je ontwikkelt deze belemmeringen zelf, vaak onbewust. Het goede nieuws is dat je zelf ook bewust behulpzame gedachten en dus ook behulpzame overtuigingen kan ontwikkelen! Het vergt veel discipline en oefenen, maar het werkt!

Boekentip over belemmerende gedachten

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Wil je meer over dit onderwerp lezen? Op mijn website bij de boekentips, staat dit interessante boek: ‘De Kracht van gedachten’.

Hulp nodig bij het waarmaken van jouw dromen? Lees meer over loopbaanbegeleiding.

Uitgelicht

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Stop met vergelijken: zo krijg je dat voor elkaar

We vergelijken onszelf allemaal weleens met een ander. Zo ook Arjan (32), die

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin