Carrièreswitch: van inkoop manager naar docent marketing
Na een coachingstraject een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Steeds meer mensen doen het. Met name twintigers en dertigers (de Millennials) gooien steeds vaker het roer om. Zo ook Bart Hasselbach (41). Hij verruilde het bedrijfsleven voor het onderwijs. Nu draagt hij als docent

Na een coachingstraject een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Steeds meer mensen doen het. Met name twintigers en dertigers (de Millennials) gooien steeds vaker het roer om. Zo ook Bart Hasselbach (41). Hij verruilde het bedrijfsleven voor het onderwijs. Nu draagt hij als docent zijn kennis over.

Hoe zag je leven er vroeger uit ten opzichte van nu? Wat is er qua werk veranderd?

carrièreswitch“Er is veel veranderd! Ik heb jarenlang sales, marketing en inkoop gedaan. Ondanks dat ik er goed in was, kostte het me meer energie dan dat het me opleverde. Nu kom ik iedere dag met energie thuis.

Ik ben docent bij de HAS Hogeschool in Venlo en Den Bosch. Een Hbo-opleiding waar jongvolwassenen worden opgeleid in sectoren Agri-business, Leefomgeving & Natuur en Food & Industrie. Ik zit bij Voedingsmiddelentechnologie en Food Innovation en verzorg de commerciële vakken als marketing en bedrijfskunde.

Wat er verder in mijn werk veranderd is, is dat ik nu veel meer autonomie ervaar. Mijn rooster staat grotendeels vast, maar de overige tijd kan ik zelf indelen. Daarbij mag ik jongeren helpen in hun ontwikkeling en kennis delen over de vakken die mijn interesse hebben. Een win-win situatie dus! En die 11 weken vakantie? Die zijn een fijne bonus.”

Maar je ervaring in sales heeft je wel veel gebracht, toch?

“Zeker. Ik heb ook absoluut geen spijt van alle stappen die ik heb gezet. Wat ik in het verleden heb geleerd en gezien kan ik nu met praktijkvoorbeelden goed overbrengen. De kloof tussen theorie en praktijk zal altijd bestaan, maar door mijn ervaring wordt deze wel verkleind.”

Waar liep je naast weinig energie tegenaan?

“Ik lag soms wakker van dingen. Zag beren op de weg. Ondanks dat ik het thuis op orde had, bekroop me vaak een gevoel van ‘is dit het nu?’. Gemiddeld switchte ik na 3 jaar van baan. Bij mijn vorige werkgever besloot ik dat ik een coachingstraject wilde volgen. Waar word ik gelukkig van en wat wil ik de rest van mijn leven doen? Dat ben ik gaan uitzoeken.”

En waarom koos je voor coaching bij Arnaud?

“Ik heb meerdere coaches gesproken en proefsessies gehad. Arnaud’s verhaal op zijn website – vooral over het dertigersdilemma – sloot bij mijn situatie aan. Tijdens een kennismakingsgesprek legde hij direct mijn probleem bloot. En hij zei dat ik me moest vasthouden aan wat ik leuk vond. Om daar vervolgens op door te bouwen. Dat sprak me aan.”

Hoe zag het coachingstraject eruit?

“Mijn traject duurde zo’n anderhalf jaar. Het waren voornamelijk gesprekken en ik kreeg oefeningen en opdrachten mee naar huis. Soms heel concreet zoals het maken van een nieuw cv. Arnaud stelde me vragen en hield me vooral een spiegel voor. Ook herhaalde hij mijn eigen antwoorden. Zodat het beter tot me doordrong. Bijvoorbeeld mijn reactie op de vraag waar je mij midden in de nacht voor kan wakker maken. ‘Mensen helpen in hun ontwikkeling’, antwoordde ik. ‘Dan héb je toch al je antwoord,’ zei Arnaud. ‘Volgens mij moet je in het sociale domein gaan zoeken.’ En zo ben ik op zijn advies meerdere stages, meeloopdagen en vrijwilligerswerk gaan doen. Het onderwijs beviel zo goed dat ik besloot te solliciteren. Gelukkig sloot het docentschap ook aan op mijn opleidingen en werkervaring.”

Wat heeft het coachingstraject je gebracht?

“Het heeft mij gebracht wat ik gehoopt had. Namelijk een baan die bij me past. Ik heb gevonden wat me gelukkig maakt en waar mijn passie ligt. Ik durf te zeggen dat ik vol vuur voor de klas sta en krijg dat ook terug van studenten.”

Wat was het beste advies wat Arnaud je gegeven heeft?

“Ik dacht vroeger altijd: als je veel geld verdient dan heb je een leuke baan. Arnaud leerde me dit om te draaien. Ga eerst doen wat je leuk vindt, waar je elke dag met plezier voor op wilt staan. Word daar heel goed in en dan is het mooi meegenomen als je er veel geld mee gaat verdienen. Nu ervaar ik dat ook echt zo.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik kijk niet te ver vooruit. Waar ik voorheen alles uitstippelde, richt ik me nu veel meer op het hier en nu. Natuurlijk is het goed om een doel na te streven, maar als je alleen maar bezig bent met de toekomst, geniet je niet van wat er nu gebeurt. Bovendien is de toekomst toch altijd anders.”

Welk advies zou je een ander geven die met twijfels of dromen rondloopt?

“Je werkt gemiddeld 40 uur per week. Dat is de helft van de tijd dat je wakker bent. Als je werk doet wat je leuk vindt, heeft dat natuurlijk effect op de andere helft. Dus ontdek wat dat voor jou is en ga je passie achterna! Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt en neem de tijd om je pad te verkennen, zoals ik stage heb gelopen. Nog een laatste tip: ga met meerdere coaches proefgesprekken aan. Alleen als het klikt en de coach je bij jouw specifieke vraagstuk kan helpen, dan werkt het.”

Uitgelicht

‘Nee’ zeggen: zo doe je dat!

‘Nee’ staat vaak niet in ons woordenboek. Het is soms lastig om ‘nee’

Mentale rust krijgen: hoe doe je dat?

Doordat we altijd maar ‘aan’ staan, zijn we massaal (dood)moe. Als er constant

Stop met vergelijken: zo krijg je dat voor elkaar

We vergelijken onszelf allemaal weleens met een ander. Zo ook Arjan (32), die

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin