Help! Mag ik alsjeblieft rust?

Marleen (32 jaar): ‘Weet je wat écht een ding is van onze generatie? En waar ik ook last van heb? We willen alles tegelijk. En wel NU. Een nieuwe baan, een kind. Een goede vriendin en partner zijn. Veel sporten en een paar kilo afvallen. Ik wil tijdens mijn werk alle projecten tegelijk afronden. En ik wil carrièrestappen maken, anders heb ik het gevoel dat ik stagneer. Maar hoe ga ik al dat ‘willen’, of beter gezegd ‘moeten’, combineren met mijn toekomstige moederschap? Hoe doen anderen dit? Ik vind het zó vermoeiend, Arnaud.’

‘Als je diep in je hart kijkt, wat zou je dan écht willen?’, vraag ik Marleen. Ze antwoordt: ‘Eigenlijk wil ik maar één ding en dat is RUST.’ Tja, hoe vind je dat in een prestatiemaatschappij waarin het doodnormaal is om 24/7 aan te staan?

Stress en de paarse olifant

Millennials (twintigers en dertigers) willen zó graag een waardevol leven leiden. En op een of andere manier is er haast bij. Het moet per direct. Alsof vandaag hun laatste dag is. Zelfs als Marleen ’s avonds op de bank zit, ervaart ze geen rust. ‘In mijn gedachten moet ik nog zoveel doen. Ik voel me schuldig als ik ga lummelen. Bizar eigenlijk, toch?’ Marleen raakt niet uitgepraat over dit onderwerp. Het zit diep, merk ik. Tijd voor een interventie. Want wat gaat er hier mis? Ik zeg: ‘Als je minder wilt van iets dat je energie kost en je blijft dat woord herhalen, bereik je het dan ook?’ Marleen valt stil en denkt na. Ik vervolg: ‘Als je niet aan een paarse olifant wilt denken, waar denk je dan aan?’ Ze schiet in de lach: ‘Aan een paarse olifant natuurlijk!’ Als je minder stress (minder paarse olifanten) wilt en je gaat op zoek naar een oplossing, dan verschijnt allereerst die paarse olifant. Wat gebeurt er als je het omdraait? Dus niet, ik wil minder stress. Wél, ik wil meer…. ‘RUST en ONTSPANNING!’, roept Marleen vol enthousiasme.

Maar hoe bereik je dat?

Hoe vind je rust en ontspanning? Want eerlijk, stress schuilt soms in een klein hoekje. Bijvoorbeeld als je ’s ochtends haast hebt, want je moet NU op de fiets springen om de trein te halen. Helaas heeft je fietssleutel zich verstopt. En die trein wacht niet. Dat zorgt natuurlijk voor stress. Het is daarom logisch dat je denkt: ik wil geen stress in de ochtend. Voel je waar ik heen ga? Het woord ‘stress’ zit in je hoofd. De paarse olifant is er weer!

Mijn tip: bekrachtig wat je leuk vindt

De truc is dus om andersom te denken. Minder van het één is meer van iets anders. En vaak het tegenovergestelde. Het toffe is: je kunt het gelijk toepassen! Hoe? Vul de volgende zin in. ‘Als ik stress ervaar, dan heb ik behoefte aan… (benoem de gewenste emotie) en ga ik NU… (benoem je actie).’ Een voorbeeld. ‘Als ik stress ervaar, dan heb ik behoefte aan ontspanning en ga ik NU koffie drinken.’ Of: ‘Als ik stress ervaar, dan heb ik behoefte aan vrolijkheid en ga ik NU mijn vriendin bellen om bij te kletsen.’ Door deze taalkundige truc activeer je de verbeeldingskracht van je brein. De paarse olifant wordt overruled door je verlangens (ontspanning, vrolijkheid, je vriendin spreken en koffie). Probeer het maar eens!

Meer weten?

Marleen gaat aan de slag met omdenken, oftewel de als-dan methode. Mogelijk helpt het jou ook om meer ontspanning en rust te ervaren in deze gehaaste maatschappij. Heel veel succes!

Wil je hier meer over weten of iets anders met me delen? Bel of mail me gerust. Vond je deze blog waardevol of interessant? Forward ‘m dan naar je vrienden en/of collega’s!

Zo, dat was ‘m weer. Ik ga koffie drinken en lekker ontspannen!

Met positieve groet,

Arnaud

Zin in koffie?

Vanwege de maatregelingen kan ik je nu helaas geen koffie (of thee) aanbieden op kantoor. Maar we kunnen wel heel goed via Skype kennismaken (en koffie drinken).

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met Arnaud Hol via 06 - 30 39 84 73 of vul je gegevens in. Ik bel je binnen 24 uur terug.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis inspiratie?

Schrijf je dan hier in voor mijn blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken, keuzes maken en meer!

Carrièreswitch: van inkoop manager naar docent marketing

carrièreswitch ‘Na een coachingstraject een drastische loopbaankeuze of carrièreswitch maken. Steeds meer mensen doen het. Met name twintigers en dertigers (de Millennials) gooien steeds vaker het roer om. Zo ook Bart Hasselbach (41). Hij verruilde het bedrijfsleven voor het onderwijs. Nu draagt hij als docent zijn kennis over. ’

Lees meer >

Carrièreswitch: van docent naar zelfstandig Italië reisadviseur

‘Lees het bijzondere verhaal van de carrièreswitch Robin Robin Prijs-van den Hoek (33). Na een burn-out besloot Robin haar hart te volgen. Ze zegde haar baan op als docent en begon een bedrijf in op maat gemaakte reizen naar Italië.’

Lees meer >

Carrièreswitch: van psycholoog naar travel agent in IJsland

carriereswitch ‘Lees het bijzondere verhaal van de carrièreswitch van Dorine van Belzen (34). Ze zegde haar baan op als psycholoog en emigreerde naar IJsland om haar droom te verwezenlijken.’

Lees meer >