De mythe van het perfecte leven – waarom millennials altijd méér willen
Waarom willen we altijd meer en is het nooit goed genoeg?, vroeg Iris (28 jaar) zich af bij mij aan tafel. En dat probleem hebben meer millennials. Het lijkt wel alsof iedereen het perfecte rijke, fitte en succesvolle leven heeft – behalve jij.  Maar

Waarom willen we altijd meer en is het nooit goed genoeg?, vroeg Iris (28 jaar) zich af bij mij aan tafel. En dat probleem hebben meer millennials. Het lijkt wel alsof iedereen het perfecte rijke, fitte en succesvolle leven heeft – behalve jij.  Maar wat als je even stopt met proberen perfect te zijn? Dan heb je eindelijk de ruimte om te kijken naar wat je wél hebt en waar jouw kracht ligt.

“Ik merk dat ik onrustig word als ik op Instagram kijk”, begint Iris. “Vrienden kopen een huis, of hebben een toffe baan waar ik ook zo naar verlang. Een generatie dingetje, zeggen mijn ouders. Maar ik word er toch onrustig van, want ik heb altijd het gevoel dat ik meer uit het leven zou moeten halen. ‘Is dit het nou?’ hoor ik mezelf dan zeggen.” Dit gesprek met Iris is niet uniek. Ik heb deze inhoudelijke gesprekken vaker met 25-35 jarigen – millennials – aan tafel. Het perfecte leven nastreven lijkt wel de heilige graal voor het ervaren van geluk. Maar wat is dat eigenlijk, dat perfecte leven? Het lijkt wel of daar ‘alles’ in moet zitten. Je moet overal bijzijn, alles meemaken en vooral niets missen.

Rustig maar, Rupsje Nooitgenoeg. Dit is vast herkenbaar, toch? Gelukkig ben jij niet de enige. ‘Niet goed genoeg zijn’ is écht een generatieding en iedereen heeft er wel eens last van.

Sociale vergelijking als graadmeter voor succes

Door de globalisering en de opkomst van social media vallen we gemakkelijker dan ooit ten prooi aan het vergelijken van ons gras met dat van de buurman. Of die buurman aan de andere kant  van de straat of van de wereld woont. En natuurlijk lijkt het dan alsof iedereen het beter doet dan jij, omdat je alleen de goede dingen terugziet op Facebook of Instagram. Liefst ook nog eens met een mooi filtertje eroverheen. Heb jij daardoor ook soms het idee dat iedereen op social media fitter, rijker, mooier, slanker of succesvoller is dan jij? Die vertekende beelden zorgen er namelijk voor dat we met z’n allen krampachtig proberen te voldoen aan een niet-realistische norm.

Keuzes, keuzes, keuzes

Iris herkent dat ook. “Onze generatie is opgegroeid met het idee dat alles kan en mogelijk is. We konden allemaal studeren, op reis en worden wat we wilden.” En dat klinkt heel leuk, al die mogelijkheden. Maar het zorgt tegelijkertijd ook voor heel veel keuzestress. Want hoe  maak je ooit een keuze tussen duizenden opties? En als je dan eindelijk gekozen hebt, hoe weet je dan of het ook echt de juiste optie was? Bovendien kwamen we opeens in een economische crisis terecht vanaf 2008. Overal werd bezuinigd en de banen lagen niet meer voor het oprapen. Daar sta je dan, met je Masterdiploma. Niet zo gek dat je daar soms onzeker van wordt.

Laat gaan wie je denkt te moeten zijn

Wil jij je beter wapenen tegen de mentale druk die onze prestatiemaatschappij – inclusief social media, ouders, vrienden, het onderwijssysteem of werkgevers – je  oplegt? Dan zijn er verschillende boeken over de strubbelingen van millennials. Deze twee boeken kan ik zeker aanraden:

  1. Twintigerstwijfels en dertigersdilemma’s – Nienke Wijnants
  2. Generatie Ei – Rosa Surachno

Beide schrijfsters geven de gouden tip: kies voor authenticiteit. Want dat zijn we vaak onderweg in ons leven kwijtgeraakt. Al onze onzekerheden komen uiteindelijk neer op de diepgewortelde overtuiging: ‘Ik ben niet goed genoeg’. We willen er zó graag bij horen, dat we ons aan gaan passen, torenhoge verwachtingen hebben van onszelf en dat we blijven streven naar goedkeuring van onze omgeving. En in plaats van dat dat je helpt, staat het je vooral in de weg. Want door zo hard te rennen en het perfecte leven na te streven, vergeet je helemaal te kijken naar wat je wél hebt. Naar waar je kracht ligt, naar waar je écht blij van wordt en naar wat jou onderscheidt.

“Je bent al perfect, dat hoef je niet meer te worden”, zei ik tegen Iris. Ze werd stil en ik zag tranen in haar ogen. Deze tip kwam binnen. “Je kan het niet verkeerd doen”, ging ik verder. “Je bent goed zoals je bent, ook als je het niet perfect doet. Júist als je het niet perfect doet. Dat maakt je zo leuk, en daarom ben jij zo inspirerend voor mensen om je heen. Want mensen vergelijken zich altijd met een ander. En dat betekent niet alleen dat jij soms jaloers bent op iemand anders, maar ook dat die ander jaloers is op jou.”

Hopelijk helpen deze tips je om het Rupsje Nooitgenoeg in jezelf wat vaker te negeren en te kijken naar wat je wél hebt – en geloof me, dat is een heleboel!

Vaker dit soort tips lezen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en krijg advies en informatie over bijvoorbeeld keuzestress, carrièreswitch, zelfvertrouwen en communiceren als allereerste in je mailbox.

Uitgelicht

Offline zijn: vier redenen waarom dat goed voor je is 

Floor (28) wil graag ontspannen haar werkdag doorkomen. “Heb je er weleens aan

Jezelf vergelijken met anderen: waarom doen we het toch?

“Waarom vergelijk ik mezelf eigenlijk met mijn collega’s?” vroeg Inge (27 jaar) zich

Carrièreswitch: Lens ontdekkingsreis van horeca naar online marketing

Len (23) werkte vanaf zijn 13e in de horeca. Ondanks een opleiding in

Blogs ontvangen?

Schrijf je hier in en ontvang mijn tips en blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken en keuzes maken in je mailbox!

Volg ons

Deel deze blog!

delen op facebook
delen op linkedin