Carrièreswitch: van psycholoog naar travel agent in IJsland

Lees het bijzondere verhaal van de carrièreswitch van Dorine van Belzen (34). Ze zegde haar baan op als psycholoog en emigreerde naar IJsland om haar droom te verwezenlijken.

Van psycholoog naar travel agent in IJsland. Dat is nogal een carrièreswitch! Hoe is dat zo ontstaan?

“In Nederland werkte ik als psycholoog. Interessant werk dat me absoluut voldoening gaf. Toch voelde ik dat ik niet helemaal op mijn plek zat. Dat gevoel werd versterkt door een vakantie naar IJsland. Ik werd verliefd op het land en wilde er het liefst naartoe verhuizen. Alleen zoiets doe je natuurlijk niet zomaar. Met deze twee vraagstukken – wat wil ik op het gebied van werk en is vertrekken naar het buitenland wel realistisch – kwam ik bij Arnaud. Inmiddels woon ik ruim een jaar in IJsland, werk ik bij een reisbureau en organiseer ik opmaatgemaakte reizen voor individuele klanten en groepen.”

Eigenlijk wist je dus al wat je wilde. Maar je zocht bevestiging?

“Ja, ik had al wel ideeën, maar ik denk dat ik ze eerst nog wilde toetsen. En een zetje nodig had. Coaching heeft me dat gegeven.

En, is je keuze goed bevallen?

“De carrièreswitch voelt als de beste beslissing ooit! Ik ben echt op mijn plek hier. De natuur is zo mooi! Er is zee, er zijn bergen, vulkanen en geisers. In feite ben ik verhuisd van het dichtstbevolkte gebied van Europa naar het meest dunbevolkte land! De manier van leven is ook anders. Mensen zijn over het algemeen relaxter. Er is minder stress en iedereen doet het wat rustiger aan. Wat mij daarnaast zo aanspreekt, is de cultuur van verhalen en saga’s. Het vertellen en schrijven van verhalen is al eeuwenlang een belangrijke traditie in IJsland. Alleen de taal is nog een uitdaging. De lokale bevolking spreekt goed Engels, maar om écht deel uit te maken van de maatschappij moet je de taal spreken. IJslands is een mooie maar lastige taal met veel naamvallen. Gelukkig vind ik het leuk om talen te leren!”

En hoe heeft loopbaancoaching bijgedragen aan je carrièreswitch?

“Arnaud motiveerde me om mijn verlangens te volgen. Hij heeft me geholpen om te kiezen voor wat ik belangrijk vind en mijn dromen achterna te gaan. Hij leerde me ook dat zogenaamde ‘wazige ideeën’ oké zijn. Ik dacht namelijk dat ik een helder plan nodig had over wat ik precies zou gaan doen in IJsland. Arnaud gaf me het inzicht dat je mag loslaten dat je alles moet weten. En inderdaad, eenmaal in IJsland werden die ‘wazige ideeën’ vanzelf concreet.”

Hoe zag het coachingtraject er dan uit?

 “Mijn traject bestond uit zes gesprekken. Tussendoor maakte ik opdrachten waardoor ik nieuwe inzichten kreeg. Dat kwam ook omdat het veelal proactieve opdrachten waren. Daardoor blijf je niet vastzitten in dezelfde denkpatronen, maar kom je meer bij je gevoel uit. In de loop van de coachingtraject werd het steeds duidelijker voor me dat ik naar IJsland wilde.”

Wat heeft het coachingtraject je gebracht?

“Ik vond het heel waardevol. Arnaud leerde me te kiezen voor wat goed voelt en los te laten wat anderen daarvan denken. Wat me ook is bijgebleven is het onderzoek waarover Arnaud me vertelde. Mensen die terugkijken op hun leven zijn het meest dankbaar en tevreden over ervaringen, zowel positief als negatief. Het is belangrijker om voluit te leven mét tegenslagen, dan geen stappen durven zetten. En dus maar een half leven te leiden. Dat inzicht hielp me echt.”

Welke tip zou je een ander geven die met twijfels of dromen rondloopt?

“Het klinkt misschien cliché maar het is wel waar: volg je hart, want het leven is kort. Ook al is het spannend en soms moeilijk. Uiteindelijk komt alles toch wel op zijn pootjes terecht. En zo niet, dan leer je daar ook weer van! Ik zou loopbaancoaching zeker aanbevelen. Zo blijf je niet in eentje filosoferen, maar leer je om in actie te komen. Het zet je aan om stappen te zetten, hoe klein ook.”

Meer weten?

Wil je hier meer over weten of iets anders met me delen? Bel of mail me gerust. Vond je deze blog waardevol of interessant? Forward ‘m dan naar je vrienden en/of collega’s!

Benieuwd naar de IJslandse saga’s? Check hier Dorine’s blog: https://sagaspot.com en haar Instagram @saga.spot.

Zin in koffie?

Twijfel je nog of loopbaancoaching iets voor je is? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere kop koffie (of thee) met Arnaud Hol via 06 - 30 39 84 73 of vul je gegevens in. Ik bel je binnen 24 uur terug.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ervaringen

Blogs lezen?

Schrijf je dan hier in voor mijn blogs over zelfvertrouwen, loslaten, dromen waarmaken, keuzes maken en meer!

Verbindend communiceren in vier stappen

‘We communiceren de hele dag. Hoewel we woorden meestal goed bedoelen, komen ze soms tóch nogal lullig onze mond uit. Waarom doen we dat eigenlijk? En hoe kan het anders? Ik leg je graag uit hoe verbindend communiceren werkt.’

Lees meer >

Sorry zeggen: hoe doe je dat goed?

‘Maud (38 jaar) wil transformeren van micromanager naar ‘people manager’. Als ik haar vraag of ze weleens sorry zegt tegen haar collega’s, valt ze stil. Want hoe doe je dat eigenlijk, sorry zeggen? Ik laat je zien welke sorryfouten op de loer liggen en hoe je het wél goed aanpakt.’

Lees meer >

Sta jij 24/7 aan? Zo leer je loslaten

‘“Mijn hoofd zit vol”, vertelt Anne (29 jaar) me. Ik zie de vermoeidheid in haar ogen. Anne staat altijd ‘aan’. Een gevoel dat jij vast herkent. Vandaag neem ik je daarom mee naar de mentale sportschool. Wat we gaan doen? Trainen met loslaten en sterker worden dan dat kritische stemmetje…’

Lees meer >